nieuws

Tweesterrenchef geschorst vanwege serveren giftige vis

Restaurant

Een tweesterrenchef uit Tokio is geschorst omdat hij de giftige lever van een kogelvis serveerde aan een gast. Zij werd bijna dodelijk vergiftigd. Kogelvis, in Nederland verboden vanwege dit hoge gifgehalte, geldt in Japan als een delicatesse. Chefs moeten er een zware training volgen om de dodelijke vis te mogen verwerken.

Tweesterrenchef geschorst vanwege serveren giftige vis

De tweesterrenchef Takeshi Yasuge van restaurant Fugu Fukuji serveerde de lever op verzoek van de vrouwelijke gast (35). Zij werd naar verluidt onder druk gezet door haar tafelgenoten om dit risico te nemen. De lever van de vis, de eierstokken en de huid zijn zeer giftig en zo’n 1.200 keer dodelijker dan cyanide, schrijft The Telegraph.

Gevoelloosheid van de lippen is het eerste verschijnsel, iets later treedt verlamming van de zenuwen op. Ook worden de longen uitgeschakeld. Antigif is er niet en de dood treedt na enkele minuten in.

Chefs in Japan die de kogelvis, daar Fugu, serveren, behoren tot de elite en genieten aanzien in de Japanse culinaire competitie. De gast in Japan heeft het overleefd omdat de concentratie gif in de lever gelukkig laag was.

Michelin laat in een toelichting weten geen plannen te hebben om de sterren van het restaurant in te trekken. De tweede ster kreeg de zaak eind november. Michelininspecteurs aten er twee keer kogelvis. Zij werden niet ziek.

Wel is de vergunning van de chef tijdelijk ingetrokken. ‘Hij had nooit een giftige lever mogen serveren, ook al was het op verzoek van de gast zelf’, luidt het commentaar van de lokale volksgezondheidsorganisatie. De chef kan een boete of zelfs een gevangenisstraf krijgen.

Reageer op dit artikel