‘Er is uit de kas gegraaid bij sommige restaurants. We waren het overzicht kwijt. We hebben nu Zeezout, Foody’s, Hofstede Meerzigt, Jachtclub Hilligersberg, Groot Paardenburg en Rosso allemaal van de hand gedaan’, zegt David Crouwel in de speciale editie van De Telegraaf ter ere van de 125ste verjaardag van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Om hoeveel geld het gaat, wordt niet gemeld.
En aan die uitverkoop lijkt nog geen eind te zijn gekomen. Crouwel: ‘Bij Herrie wordt dat nu ook overwogen. Het is een utopie te denken dat alles maar goed gaat’.
Wegknippen
Tegenover de verkoop van zaken staat onder meer een impuls voor restaurant De Engel in Rotterdam. ‘Van de driehonderd vaste gasten van De Engel, ons kindje, zijn nog maar vijftig vaste gasten over. De keuken is verouderd. Personeel vond het lastig te verkoppen dat ze met een oude oven moesten werken, terwijl we miljoenen investeerden in nieuwe restaurants. We gaan daar weer flink in investeren’.
De reorganisatie van De Engel Groep is volgens Den Blijker vanzelfsprekend. ‘Het blijft uiteindelijk een kwestie van de ruis eruit snijden en alle shit wegknippen. Wat dat betreft zijn we eigenlijk niets anders dan alle andere soorten ondernemingen. Van garagehouder tot bouwbedrijf, je moet de gein erin houden’.
Afgelopen zaterdag sloot De Telegraaf een speciale ‘horeca-uitgave’ bij. Deze ruim zestig pagina’s tellende krant staat volledig in het teken van het 125-jarig jubileum van branchevereniging KHN.