nieuws

Vaker illegale kaviaar in restaurants

Restaurant

Rapporteurs van restaurantgids Lekker komen steeds vaker illegale kaviaar tegen, meldt het blad. In buurlanden worden restaurants hiervoor gesloten, maar in Nederland laat justitie overtreders vooralsnog ongemoeid.

Vaker illegale kaviaar in restaurants

Een schande, meent Lekker. ‘De steur wordt met uitsterven bedreigd, maar de Nederlandse justitie heeft het blijkbaar te druk met gestolen fietsen.’

De gids roept consumenten op iets aan deze illegale praktijken te doen door smokkelkaviaar te weigeren. Bij twijfel over de echtheid van de kaviaar in een restaurant kan men vragen de verpakking te zien te krijgen, adviseert Lekker op haar website.

Traceerbaar

Zoals op de foto te zien is, zit smokkelkaviaar in blikjes die lijken op de originele blauwe blikken uit Iran en Rusland.

Op de blikjes staat slechts een afbeelding van de steur. Op de verpakking van legale kaviaar staat daarentegen een cites-nummer en een EEG-nummer, waardoor de kaviaar traceerbaar is.

Daarnaast worden houdbaarheid en de soort steur waarvan de kaviaar afkomstig is vermeld. Bij het ontbreken van de nummers, THT en de soort steur betreft het illegale kaviaar.

Reageer op dit artikel