nieuws

Veel blauwvintonijn illegaal gevangen

Restaurant

Er wordt ruim twee keer meer Atlantische blauwvintonijn verkocht dan officieel wordt gevangen. Dat duidt op een enorme illegale vangst van de bedreigde vissoort.

Veel blauwvintonijn illegaal gevangen

Dat meldt De Telegraaf, dat als bron de Pew Environment Group aanvoert. De blauwvintonijn is zeldzaam geworden door overbevissing. Daarom heeft een groep van 48 landen vangstlimieten ingesteld.

Handelscijfers van 2009 en 2010 komen echter uit op een vangst van 70.500 ton, ruim het dubbele van de limieten voor die jaren. Volgens Robert Mielgo, auteur van het rapport en een voormalige ingewijde in de industrie, is de huidige papieren vangstadministratie vergeven van fraude, desinformatie en vertragingen in rapportage.

Belangrijke maas in de regels zijn de grote vetmesterijen van tonijn. Mielgo stelt in het artikel dat vissers de jonge wilde vissen vangen als ze bijeenkomen om te paren. De tonijn gaat dan naar afgezette zeegebieden waar ze flink veel te eten krijgen. ‘Er wordt veel meer tonijn verkocht vanuit deze vetmesterijen dan ze hadden gevangen’, aldus de expert.

Pew Environment Group wil snelle invoering van een elektronisch systeem om de vangst beter te controleren. Dat kan door elke gevangen tonijn elektronisch te merken in plaats van de huidige administratie op papier.

Japan consumeert ongeveer 80 procent van de totale vangst, Amerikanen eten nog eens 9 procent.

Reageer op dit artikel