nieuws

Verlopen BBQ-keten Gonzales verkocht

Restaurant

Ondernemersechtpaar Aad en Gerda Stigter hebben de franchiseketen van Gonzales barbecuerestaurants gekocht. Zij willen zich inzetten de in zwaar weer geraakte keten weer op de rails te zetten en uit te bouwen tot een bloeiend bedrijf.

Verlopen BBQ-keten Gonzales verkocht

Volgens Aad Stigter hoeven de franchisenemers zich geen zorgen te maken. Er zullen wel dingen veranderen voor hen, maar volgens Stigter alleen ten goede.

‘We gaan het samen met de franchisenemers doen. Met ze overleggen over wat zij willen. Dat is in de hele zeven jaar dat Gonzales bestaat nooit gebeurd. Die jongens (de aandeelhouders, red.) zagen alleen dollartekens.’ De franchisefee zal volgens Stigter misschien veranderen, maar hij kan nog niet zeggen hoe.

Paniek

Direct na de bekendmaking van de verkoop, die stilletjes was beklonken en pas vorige week aan de franchisenemers bekend werd gemaakt, ontstond paniek onder de filiaalhouders.

Een aantal franchisenemers verklaarde anoniem tegenover de internetredactie van Misset Horeca de gang van zaken rond de verkoop dubieus te vinden. Ook hekelen zij de in hun ogen zeer beknopte communicatie over de verkoop.

Oud-eigenaar en oprichter van de keten Ruud Klinkers vindt dat niet meer dan normaal: ‘De verkoop was iets tussen mij, de andere aandeelhouders en de kopers. De franchisenemers waren geen partij daarin.’

Ook Stigter vindt dat de communicatie van hem uit goed liep: ‘Meteen toen de deal rond was hebben we op de intranetsite de verkoop gemeld.’

Geldgraaierij

Drie jaar geleden telde Gonzales 48 vestigingen. Dat was een prestatie, omdat de keten toen pas vier jaar bestond. Even was het na La Place op basis van aantal vestigingen de grootste restaurantketen van Nederland, en behaalde in 2005 de derde plaats in de competitie ‘Nederlandse Franchise Formule van het Jaar’.

Volgens Stigter ging het, door geldgraaierij van een aantal van de aandeelhouders van het moederbedrijf, snel bergafwaarts. Nu zijn nog 17 restaurants overgebleven, en heeft geestesvader Klinkers de boel verkocht.

Hij was grootaandeelhouder, en op zijn initiatief hebben de andere vier ook hun aandelen verkocht. ‘Ik wilde weer terug naar het restaurant in Spaubeek, waar het allemaal begon. Ik wilde weer gezelligheid en met de klanten werken, in plaats van franchisegever en zakenman zijn.’

Vertrouwen

Over hoe Klinkers nu in de keten zit, als franchisenemer of als losgekoppeld zelfstandig restaurant, wilde hij noch Stigter iets kwijt. ‘Mijn restaurant draagt de naam Gonzales, de rest is niet interessant.’

Stigter, die zijn sporen in de horeca in onder meer Rotterdam en België verdiende en daarnaast ook in de vastgoed zit, kijkt niet naar het verleden. ‘Het was noodlijdend, ja. Maar nu gaan we keihard werken om eerst de overgebleven franchisenemers tevreden te krijgen. Daarna willen we weer groeien richting die vijftig filialen, en daarna naar België, Duitsland en misschien nog wel verder.’

Hij benadrukt er ‘honderd procent vertrouwen in te hebben dat het goed komt. We gaan de boel weer omhoog tillen, op de rails zetten en upgraden.’ Zijn eerste doel wordt in ieder geval de 17 overgebleven franchisenemers gerust te stellen.

Reageer op dit artikel