nieuws

Visaandeschelde-baas wil nieuw opvallend concept

Restaurant

In Amsterdam worden plannen gemaakt om met een heel bijzonder restaurantconcept te starten. Een concept waarbij werknemers ouder dan vijftig jaar een cruciale rol spelen. Bedenker van dit opmerkelijke concept is Michiel Deenik, eigenaar van het Amsterdamse toprestaurant Visaandeschelde. Deenik licht zijn plan toe.

Visaandeschelde-baas wil nieuw opvallend concept

Michiel Deenik wil een restaurant starten waar nagenoeg alleen maar mensen van boven de vijftig werken. ‘Oude mannen van boven de vijftig zijn gewoon vakkundig’, aldus Deenik.

Deenik opperde het idee tijdens een groot culinair festival in Zuid-Frankrijk. ‘Het is nog heel pril, maar ik zie kansen. Oude mannen van boven de vijftig zijn gewoon heel vakkundig en het is zonde dat ze achter de geraniums zitten, of vloeibare margarine aan het promoten zijn. Ze hebben ervaring en mogelijk pensioenproblemen, dus er is een kans’.

Juiste tenue
Deenik vervolgt: ‘Het concept is bedoeld voor onze oude rotten uit het vak om ze weer aan het werk te krijgen voor een paar dagen, of van mij part voor een paar uur. Waar veel koks nog veel van kunnen leren. De klassieke keuken, waar is hij gebleven? En dat is nou precies waar ik naar toe wil’.

‘Maar niet alleen de keuken, ook het restaurant gaat terug in de tijd. Met een Franse brasserie en de kelners in het juiste tenue, die het flesje Perrier op het dienblad opent, en de steak tartaar aan tafel berijdt, de hazenrugfilet van het karkas laat glijden de filets van de tong op de juiste manier van de graat haalt’, aldus Deenik.

Subsidies
Het nieuwe restaurant zou mogelijk Fifty kunnen heten, met een knipoog naar Fifteen waar juist jongeren werken. Een geschikte locatie is nog niet gevonden. ‘We hebben al wel rond gekeken en ideeën over een locatie. Het zal ergens in Amsterdam moeten zijn. We willen met de gemeente gaan overleggen, want mogelijk zijn er allerlei subsidies beschikbaar. Maar dat zal niet eenvoudig zijn. Misschien zijn er mensen die hier een oplossing voor hebben?’.

Deenik heeft geen concreet tijdspad in zijn hoofd voor het nieuwe, opvallende concept. ‘Mogelijk dat deze berichtgeving het proces versnelt. Ik heb wel allerlei leuke dingen in mijn hoofd. Bijvoorbeeld oude chefs uit binnen- en buitenland uitnodigen als gastkok. Zo’n Paul Bocuse halen zou echt fantastisch zijn.’, aldus Deenik, die openstaat voor reacties uit het de branche.

Reageer op dit artikel