nieuws

Visbureau woedend over vroege verkoop nieuwe haring

Restaurant

Het Nederlands Visbureau heeft donderdag woedend gereageerd op de verkoop van nieuwe haring vóór de officiële startdatum van het seizoen. De organisatie overweegt voor volgend jaar een verordening in te stellen om eerdere verkoop te kunnen bestraffen met een boete, verklaarde directrice Tilly Sintnicolaas donderdag.

Visbureau woedend over vroege verkoop nieuwe haring

Een visboer in Oudenbosch (Noord-Brabant) heeft donderdagmiddag de eerste 150 haringen verkocht. Hij negeerde daarmee meerdere waarschuwingen van het Visbureau. Verswinkel Het Drieluik in Bergen (Noord-Holland) begint naar eigen zeggen vrijdag. Het Visbureau beschuldigt de handelaren van winstbejag en probeert ze via de officiële groothandel af te sluiten van toekomstige levering.

De opening van het haringseizoen werd dit jaar voor het eerst in de geschiedenis uitgesteld. De vis was door het koude voorjaar nog niet vet genoeg. De nieuwe datum werd vastgesteld op 14 juni. Visboer Peter van Baal uit Oudenbosch zegt dat hij zijn haring heeft van een erkend visbedrijf uit Spakenburg. Het Visbureau spreekt van een ,,cowboy”. Sintnicolaas: ,,De schepen zijn nog niet eens binnen.”

De directrice twijfelt bovendien aan de kwaliteit van de eerst aangeboden haring. ,,Het is vast nieuwe vangst, maar die is onmogelijk vet genoeg”, aldus Sintnicolaas. Ze hoopt dat de handelaar en consument het geduld kunnen opbrengen om te wachten tot er voldoende goede haring aan wal is. ,,Iedereen heeft baat bij die startdatum. De enkeling die niet wacht, doet dat voor zijn eigen portemonnee.”

In Oudenbosch kosten drie haringen 5,50 euro. In Bergen gaat de vis voor 1,90 euro per stuk over de toonbank. ,,Dat is een dikke prijs”, oordeelt Sintnicolaas.

,,Mensen staan ik de rij. De haring is goed genoeg. Waarom zou ik wachten?”, vraagt Van Baal zich af. ,,Ik ga echt mijn naam niet riskeren door nu mindere kwaliteit te verkopen. Het vetpercentage is prima”, zegt vishandelaar Michel Heusy van Het Drieluik dat vorig jaar goed scoorde in de jaarlijkse haringtest van het AD. Tussenhandelaar Claus de Graaf van Haringhapperij.nl die de eerste haringen donderdag in Oudenbosch afleverde, stoort zich evenmin aan alle verwijten. ,,Het is handel. Kleine winkeliers smeken er om. Ze kunnen zo een grote doelgroep bereiken. Ik geef ze groot gelijk. Het is toch een primeur.”

De officiële startdatum noemt hij een herenovereenkomst tussen de grote winkelketens en supermarkten. ,,Zolang er geen straf op staat, ga ik ermee door.” De tussenhandelaar levert de komende dagen nog veel meer (diepgevroren) haring af op andere plekken in Nederland. Hij verwacht dat de vis vanaf zaterdag op steeds meer plaatsen te koop zal zijn.

Reageer op dit artikel