Vlees in 2009 goedkoper geworden

Vlees in 2009 goedkoper geworden

Vlees is wereldwijd goedkoper geworden. De gemiddelde vleesprijzen lagen over de eerste tien maanden van dit jaar ruim acht procent lager dan in dezelfde periode in 2008.

Dat blijkt uit het rapport Food Outlook van de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties, FAO. Dat meldt het Agrarisch Dagblad. De prijzen liggen nog wel vijf procent boven het niveau van 2007. Ze bereikten een hoogtepunt in februari als gevolg van de financiële crisis en zijn sinds die tijd wel weer licht hersteld.

Vleesconsumptie

De FAO verwacht dat de productie 2009 nauwelijks hoger uitkomt dan in 2008. De handel in vlees krimpt als gevolg van de financiële crisis. Door die crisis zal ook de consumptie van vlees pas op de plaats maken. De FAO verwacht voor het jaar 2010 een lichte stijging (1,6 procent) van de productie van vlees over nagenoeg de hele linie.

Alleen de productie van rundvlees daalt met een half procent. Ook voor de handel verwacht de FAO een stijging van 2,5 procent.