nieuws

VS: zorgwekkende krimp avondmaaltijd

Restaurant

De vergrijzing van de Amerikaanse bevolking leidt tot een grote afname in het gebruik van het avondeten in restaurants.

VS: zorgwekkende krimp avondmaaltijd

Volgens een recente studie van de NPD Group, een toonaangevend marktonderzoeksbureau in de VS, presteert het avondeten de afgelopen tien jaar het slechts van alle maaltijden.

Historisch gezien is de avondmaaltijd de kurk waar de Amerikaanse restaurant-industrie op drijft, ook in recessies. Dit keer zal dat keer niet het geval zijn. Het aantal bezoeken aan restaurants in de avonduren per hoofd van de bevolking neemt af.

De vergrijzing is volgens de NPD Group de belangrijkste oorzaak. ‘Het feit dat ouderen een groter deel van de populatie uit zijn gaan maken is een deel van de verklaring. Oudere mensen maken minder gebruik van het avondeten’, aldus Bonnie Riggs, marktanalist bij NPD.

Maar ook zonder de vergrijzing zou het restaurantgebruik in de avonduren zijn gedaald, meent Riggs. ,,Dat komt niet alleen door de recessie. Ook tussen 2002 en 2007 was dat al zichtbaar.’’ Volgens Riggs maken alle bevolkingsgroepen structureel minder gebruik van de avondfunctie van restaurants. In de belangrijke leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar is het gebruik van avondeten zelfs gedaald met 13 bezoeken per persoon per jaar.

Restaurateurs kunnen deze trend volgens Riggs ombuigen door innovatie, een goede prijs en gerichte boodschappen. ‘Ze moeten weten wat de gast écht wil.’

Reageer op dit artikel