nieuws

Weer vrijspraak uitbuiting in Chinees restaurant

Restaurant

Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag twee mannen vrijgesproken van het uitbuiten van illegalen in een Chinees restaurant in Eindhoven. Volgens het hof staat niet vast dat de verdachten de Chinezen hebben geronseld en doelbewust misbruik hebben gemaakt van hun kwetsbare positie.

Weer vrijspraak uitbuiting in Chinees restaurant

Eerder kwam de rechtbank tot hetzelfde oordeel in de eerste zaak die in Nederland werd gevoerd over uitbuiting van illegale werknemers. Tegen de twee verdachten waren celstraffen van twee jaar geëist.

De lange werkdagen (tot dertien uur) en beperkte vrije dagen (vijf per maand) en een laag inkomen (450 tot 800 euro per maand) vormden weliswaar een maatschappelijk ongewenste situatie maar vallen niet onder uitbuiting volgens de wet, aldus het arrest. Bovendien kozen de Chinezen zelf voor het baantje, oordeelde het hof.

Een van de verdachten werd wel veroordeeld tot een celstraf van acht maanden, waarvan drie voorwaardelijke voor het verschaffen van onderdak aan illegalen.

Reageer op dit artikel