nieuws

Zandvoort streeft naar peukvrije stranden

Restaurant

Zandvoort heeft veel last van badgasten die sigarettenpeuken weggooien op het strand. In samenwerking met onder andere de plaatselijke horeca wordt daar nu iets aan gedaan.

Zandvoort streeft naar peukvrije stranden

Japan Tobacco International (JTI), Nederland Schoon en de gemeente Zandvoort hebben aan horeca-ondernemingen, tankstations en strandpaviljoens persoonlijke zakasbakjes gegeven om uit te delen aan het publiek. Ook strandgasten ontvingen deze handige gadgets van promoteams.

De bedoeling is dat strandgasten hun peuken bewaren in de asbakjes en die dus niet op het strand of op straat gooien. In het centrum en op de boulevard van Zandvoort werd bovendien een speciale tegelasbak geïntroduceerd en nieuwe strandborden onthuld.

Zwerfafval

Peuken vormen veruit het grootste deel van het zwerfafval in Nederland. Per jaar belanden er zo’n 10 miljard op straat. Sigarettenpeuken zijn giftig voor mens en dier.

Collectief verantwoordelijkheidsbesef

Director Corporate Affairs Arnoud Ongerboer de Visser van JTI: ‘Door onder meer het rookverbod en het zomerseizoen zien wij steeds meer peuken op straat. Wij vinden dat dit milieuprobleem om een collectief verantwoordelijkheidsbesef en aanpak vraagt.’

Reageer op dit artikel