nieuws

Zeeuwse mosselseizoen op 2 juli van start

Restaurant

Het Zeeuwse mosselseizoen start dit jaar een paar weken eerder en ziet er veelbelovend uit. Vanaf 2 juli zijn de schelpdieren weer verkrijgbaar.

Zeeuwse mosselseizoen op 2 juli van start

Normaliter start het Zeeuwse mosselseizoen medio juli maar dit jaar is het product iets eerder verkrijgbaar. ,,De kwaliteit is dit jaar vroeg goed en zal de komende weken steeds beter worden’’, laat veilingmeester Nico van Zantvoort van de mosselveiling in Yerseke weten. Voordat de mosselen de markt opgaan, moeten ze voldoende vleesgewicht hebben.

Ondanks de goede vooruitzichten voor de kwaliteit van het komende mosselseizoen, zijn het spannende tijden voor de mosselkwekers. Ze staan voor hoge investeringen in verband met de overgang naar duurzame mosselvisserij.

In oktober 2008 is een akkoord gesloten door de mosselkwekers, een viertal natuurorganisaties en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarin is afgesproken dat het bevissen van de natuurlijke mosselzaadbanken in de Waddenzee stap voor stap worden vervangen door alternatieve technieken om mosselzaad te winnen, bijvoorbeeld met mosselzaadvanginstallaties. Om mosselen te kweken hebben de telers mosselzaad nodig.

Reageer op dit artikel