nieuws

Zilveren Champignon nieuwe stijl op Floriade

Restaurant

De kookwedstrijd om de Zilveren Champignon krijgt een nieuwe opzet met vijftien voorrondes. De start is op 5 april tijdens de Floriade in Venlo. Wedstrijdinitiator Peter Zandboer is terug als mede-organisator.

Zilveren Champignon nieuwe stijl op Floriade

De nieuwe opzet van de Zilveren Champignon bestaat uit vijftien rondes, waarin vier deelnemers tegen elkaar koken met ingrediënten uit een blackbox. De beste kok gaat door. De finale is op 2 oktober.

‘Het wordt een soort afvalrace, vergelijkbaar met The Voice of Holland’, laat Peter Zandboer weten. De oprichter van de wedstrijd om de Zilveren Champignon, stopte na de 25e editie als organisator. ‘Het was toen tijd om het uit handen te geven.’

Geen publiek

Nu is Zandboer teruggevraagd door de nieuwe wedstrijdorganisator Groenten en Fruit Bureau. Deze houdt de competitie in opdracht van de Werkgroep Promotie Champignons. ‘Zij wilden een nieuwe weg inslaan. Zelf vond ik het jammer dat er bij de Zilveren Champignon in 2011 geen publiek aanwezig was. Ik wil er graag weer aan meewerken, het is toch een beetje mijn kindje’, laat Zandboer weten. Samen met Meesterkok Hein Willemsen neemt hij nu de organisatie op zich.

Floriade

Platform voor de kookwedstrijd waar de deelnemers vier gangen en een amuse moeten maken waarin champignons een hoofdrol spelen, is de Floriade. De wedstrijd vindt op dinsdagen plaats in het Huis van de Smaak. Dit is het grootste paviljoen van de Floriade met 6000 vierkante meter aan groente, fruit en champignons.

Geldprijs van 5000 euro

Willemsen en Zandboer verwachten veel animo voor de kookcompetitie. ‘De Floriade is een prachtig platform. Er worden dagelijks 25.000 bezoekers verwacht. Dat is mooie publiciteit voor de deelnemers’, vindt Zandboer. Willemsen: ‘We gaan ook werven in België en Duitsland. Groot voordeel is dat de deelnemers zich niet grondig hoeven voor te bereiden: ze koken uit een blackbox.’

Voor de winnaar ligt er een geldprijs van 5000 euro in het verschiet. En voor de deelnemers aan de verschillende rondes is er telkens een goodie bag met producten beschikbaar. Aanmelden kan via pe.zandboer@planet.nl

Nadat Zandboer stopte, ging de de editie van 2010 niet door in verband met brand op de wedstrijdlocatie. De competitie in 2011 kende ook al een andere opzet met drie wedstrijdcategoriën: voor horeca, catering en kookscholen. Die is nu weer losgelaten.

Reageer op dit artikel