nieuws

Zoektocht naar gezondere rucola

Restaurant

Onder leiding van het Centrum Genetische Bronnen (CGN) van de Wageningen Universiteit gaan veertien partners uit tien Europese landen de komende vier jaar zoeken naar nog gezondere soorten bladgroenten. Vooral de immens populaire rucola ofwel raketsla krijgt bijzondere aandacht.

Zoektocht naar gezondere rucola

Steeds meer Europeanen eten bladgroenten, aldus een woordvoerder van het CGN. Raketsla was helemaal in de vergetelheid geraakt, maar is bezig aan een razendsnelle terugtocht.

Slamengels
Dat komt volgens wetenschappers met name door de populariteit van voorverpakte slamengsels, waarin rucola vaak een belangrijk aandeel vormt. De onderzoekers hopen oude landrassen opnieuw te kunnen identificeren.

Accessies
De deelnemende Europese partners beschikken over meer dan 8400 genetisch verschillende zaden van sla. Van spinazie en andijvie bestaan meer dan 900 verschillende zaadherkomsten en van rucola en veldsla zijn tot nu toe 270 zogenoemde accessies bekend.

Stimuleren
Gewasveredelaars zullen proberen om met de belangrijkste eigenschappen van meer dan 750 soorten verbeterde rassen te kweken. Het belangrijkste doel van deze veredeling is stimuleren van de consumptie van de gezonde groenten.

Testen
Telers zijn bij het project betrokken om nieuwe soorten op hun geschiktheid voor de landbouw te testen. Het bedrijfsleven zal zich inzetten om de verbeterde sla af te zetten in supermarkten en restaurants.

Zie ook:
Overzicht van gerechten met rucola

Reageer op dit artikel