nieuws

Zoutverbod dreigt in New Yorkse restaurants

Restaurant

Restaurants in New York moeten rekening houden met serieuze plannen voor een zoutverbod. Er wordt zelfs nagedacht om een boete van duizend dollar uit te schrijven wanneer koks zout gebruiken.

Zoutverbod dreigt in New Yorkse restaurants

Geesteskind van het zout-in-de-ban-plan is democraat Felix Ortiz. Hij stelt dat er veel te veel zout wordt gebruikt. Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

De ‘salt ban’ wordt gesteund door burgemeester Michael Bloomberg van New York. Die vergelijkt zout met asbest en vindt dat de inwoners van New York veel te ongezond leven. De New Yorkse restaurants zijn fel gekant tegen het plan.

Naast een zoutverbod denkt de stadsoverheid ook aan een zware belasting op alcohol. Zo ligt er een voorstel om tien dollarcent extra te hebben op een flesje bier en 50 dollarcent op een fles wijn in de staat New York.

Burgemeester Bloomberg wil voor de stad New York daar nog een schepje bij bovenop doen door 17 dollarcent taks te hebben op een flesje bier en een dollar belasting op een fles wijn. Verder zijn er nog plannen om een suikertaks in te voeren van 18 procent op limonades, cola’s en fruitsappen die minder dan 70 procent uit natuurlijk sap bestaat.

Reageer op dit artikel