nieuws

Zwaargewond na experiment moleculair koken

Restaurant

Een experiment met moleculair koken is in een drama geëindigd. Een kok raakte zwaargewond toen een bus met vloeibaar stikstof ontplofte.

Zwaargewond na experiment moleculair koken

Het dramatische voorval gebeurde in een woning in het Duitse Stahnsdorf. Daar experimenteerde een 24-jarige chef-kok met vloeibaar stikstof. Op nog onverklaarbare wijze ontplofte de vloeibare stikstof.

De kok verloor daarbij direct zijn hand. Zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis bleek dat zijn andere hand geamputeerd moest worden.

De politie is een onderzoek gestart naar de exacte toedracht van het kookdrama. Dit omdat vloeibare stikstof normaliter niet snel ontploft.

Stikstof-kenner Moshik Roth van tweesterrenrestaurant ’t Brouwerskolkje in Overveen weet te vertellen dat de Duitse kok de stikstof afgesloten heeft in een thermosfles. ‘Dan creëer je een bom. Wat hij gedaan heeft, heeft niets te maken met werken met stikstof in een professionele keuken. Bij mij is nog nooit iets gebeurd met stikstof.’

Stikstofleverancier Linde Gas laat weten dat er in Nederland geen ernstige ongelukken met stikstof bekend zijn. ‘Eigenlijk is stikstof heel goed te managen, mits de gebruiksvoorschriften worden gerespecteerd en de juiste materialen en persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt’, aldus een woordvoerder van Linde Gas.

De Duitse chef-kok is volgens Linde Gas dan ook erg onverstandig geweest. ‘Vloeibare stikstof verdampt. Je moet het opslaan en vervoeren in een termogeïsoleerde houder met drukventiel, anders maak je een bom’.

Reageer op dit artikel