nieuws

Amsterdam gaat stadsmonument De Waag herstellen

Restaurant

De gemeente Amsterdam gaat het beeldbepalende monument De Waag op de Nieuwmarkt herstellen. De restauratie gaat naar verwachting 5,1 miljoen euro kosten en anderhalf jaar duren. Het in het 15e-eeuwse pand gevestigde restaurant In de Waag blijft geopend.

Amsterdam gaat stadsmonument De Waag herstellen

Monument De Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam dreigt te verzakken. Daarom gaat de gemeente de fundering van het pand uit de 15e eeuw volgend jaar herstellen, zo bevestigde een woordvoerder eind vorige week aan het ANP.

In het pand huisvest restaurant-café In de Waag. Het horecabedrijf en het terras, in 2011 geëindigd op plaats 18 in de terras top 100 van Misset Horeca, blijven tijdens de herstelwerkzaamheden geopend. De Waag is een van de oudste gebouwen van de stad. In 2010 werden scheuren ontdekt in de muren en werden tijdelijke maatregelen genomen om met name de Metselaarstoren te steunen en onherstelbare schade te voorkomen.

Het afgelopen jaar deed de gemeente Amsterdam onderzoek naar de precieze oorzaak van de scheurvorming en werd uitgezocht hoe de fundering op de beste manier duurzaam is te herstellen.

De werkzaamheden gaan naar verwachting 5,1 miljoen euro kosten. Volgens een woordvoerder wordt een deel hiervan betaald met rijkssubsidie. De gemeente denkt in het eerste kwartaal van 2013 te kunnen beginnen met het herstel, dat waarschijnlijk zo’n anderhalf jaar gaat duren.

Reageer op dit artikel