nieuws

Boer en Herman: ‘Plek in Best 50 belangrijkste

Restaurant

Sergio Herman streeft met zijn Oud Sluis in Sluis naar een plek bij de beste vijftien in The World’s 50 Best Restaurants van Restaurant Magazine. Voor Jonnie Boer is het vooral belangrijk dat De Librije in Zwolle in de top 50 staat. Dat laten beide driesterrenchefs weten in een reactie op de presentatie van de lijst van 2012.

Boer en Herman: ‘Plek in Best 50 belangrijkste

Maandag 30 april werd in Londen de nieuwste The World’s 50 Best Restaurants, een initiatief van het Engelse Restaurant Magazine, gepresenteerd. Oud Sluis in Sluis zakte van plek 17 naar 21, maar is daarmee wel het beste restaurant van de Benelux. Het Zwolse De Librije van Jonnie en Thérèse Boer maakte een sprong van 46 naar 33.

Sergio Herman zet in op top 15

Hoewel Oud Sluis vier plaatsen moest inleveren in de prestigieuze lijst, mag het driesterrenrestaurant in het Zeeuwse Sluis zich voor het eerst de beste van de Benelux noemen. Het Hof van Cleve, in 2011 met een vijftiende positie de beste Benelux-deelnemer, zakte liefst 27 plaatsen en staat daarmee ook onder De Librije.

Sergio Herman geeft aan blij te zijn met de uitslag, maar wil volgend jaar (weer) stijgen. ‘Ik vind dat we bij de beste vijftien horen, die plek kunnen we aan’, aldus de driesterrenkok. ‘Maar het is natuurlijk super dat Oud Sluis zich de beste van de Benelux mag noemen. Als klein Zeeuws restaurant zijn we toch maar mooi onderdeel van de wereldtop.’

De topkok vindt het daarnaast erg bijzonder deel te mogen uitmaken van een select internationaal gezelschap. ‘Dat zoveel grote namen uit de gastronomie naar Londen vliegen om hier bij te zijn, zegt natuurlijk veel. Het blijft onwerkelijk om daar tussen te staan.’

Viva Hollandia-gevoel

Jonnie Boer laat weten het ‘leuk’ te vinden in de lijst te staan. ‘Mooi toch? Het geeft een Viva Hollandia-gevoel. We staan nu voor de vierde maal op rij in de lijst en het maakt eigenlijk niet zoveel uit op welke plaats we staan. Als we er maar in staan. ‘

Volgens Boer leidt een notering bij de beste vijftig restaurants tot meer belangstelling voor De Librije. ‘In combinatie met de drie Michelinsterren zorgt het aantoonbaar voor extra internationale gasten. Vandaar dat wij het vooral belangrijk vinden om een notering te hebben.’

Ook Richard Ekkebus in de lijst

The St. Pellegrino World’s 50 Best Restaurant is een initiatief van het Britse vakblad Restaurant Magazine en wordt samengesteld door achthonderd restaurantexperts. René Redzepi voert met Noma in Kopenhagen de lijst aan voor het derde opeenvolgende jaar.

Naast Sergio Herman en Jonnie Boer staat ook Richard Ekkebus genoteerd in de lijst. Zijn Amber Restaurant in The Landmark Mandarin Oriëntal in Hongkong kwam vorig jaar binnen op plek 35 en staat in de 2012-lijst op plaats 44.

Het Zuid-Afrikaanse Le Quartier Français van Margot Janse verloor de plek bij de beste vijftig en daalde van 36 naar 57.

Reageer op dit artikel