nieuws

Chinese’ bestuurders KHN stappen op uit onvrede

Restaurant

Er komt een eigen branchevereniging voor Chinese ondernemers. Frank Chan en vier collega’s stappen uit het bestuur van KHN en richten de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers op. ‘Omdat wij ons als leden niet meer goed vertegenwoordigd voelen door KHN.

Chinese’ bestuurders KHN stappen op uit onvrede

Frank Chan, KHN-bestuurder sector Chinese ondernemers en eigenaar van Chinees restaurant Taiwan in Zwolle, twitterde zondagavond 27 mei: ‘De Chinese restaurants gaan uit Koninklijke Horeca Nederland en starten eigen branchevereniging VCHO (Vereniging Chinese Horeca Ondernemers).’

Volgens Chan en zijn collega-bestuurders worden de belangen van Chinese ondernemers in Nederland onvoldoende behartigd door KHN en kan dat beter met een eigen organisatie. ‘Er gaat binnen KHN veel veranderen, daarover kan en wil ik nog niet uitwijden, en dat gaat ten koste van de Chinese restaurants.’

‘Wij zijn al langer in overleg en wachten al een jaar op duidelijkheid’, vervolgt Chan. ‘Die duidelijkheid kan door KHN echter nog steeds niet worden gegeven, vandaar het besluit om zelfstandig verder te gaan.’

Ondernemers beslissen individueel, maar er is draagvlak

De vijf vertrokken ‘Chinese’ bestuursleden van KHN gaan het bestuur vormen van de nieuwe branchevereniging. Chan: ‘Er zijn op dit moment zo’n 1500 Chinese ondernemers aangesloten bij KHN. Tijdens een sectorbijeenkomst hebben we onze plannen voorgelegd aan zo’n driehonderd aanwezigen. Met twintig vooraanstaande ondernemers is alles vervolgens uitvoerig doorgenomen, waarna een terugkoppeling heeft plaatsgevonden.’

In juni zijn er vijf bijeenkomsten verspreid door het land, waarin het nieuwe bestuur de ondernemers informeert. Chan: ‘Daarna kan ik ook dieper ingaan op de veranderingen binnen KHN en de gevolgen voor Chinese ondernemers. Wij worden een volwaardige branchevereniging, die toezegging hebben we van de overheid, en ondernemers beslissen individueel bij wie ze zich willen aansluiten.’

KHN op zoek naar nieuwe bestuurders

‘Uiteraard staan we niet te juichen als bestuursleden opstappen’, reageert woordvoerder Joris Prinssen namens KHN. ‘Maar als bestuurders het gevoel hebben hun leden niet optimaal te kunnen vertegenwoordigen, is opstappen voor hen een logische stap.’

Prinssen laat weten dat KHN op zoek gaat naar nieuwe bestuurders voor deze sector. ‘We zijn binnen KHN bezig met een heroriëntatie op de traditionele segmentindeling die immers is veranderd door brancheverbreding, -vervaging en -verandering. Die ligt zeer binnenkort voor aan de Ledenraad.’

Reageer op dit artikel