Luuk Hoffman wint stage bij Spaanse topkok

Luuk Hoffman wint stage bij Spaanse topkok

De 21-jarige Luuk Hoffman mag in de leer bij Martin Berasategui. De student van de Sterklas op het ROC Amsterdam is een van de twee winnaars van Basquestage IV, het internationale stageproject van keukenleverancier Sammic en de Spaanse driesterrenkok.

Voor het eerst reist een Nederlandse kok in opleiding via Basquestage af naar het Spaanse San Sebastian. Luuk Hoffman, vanuit de Sterklas van het ROC Amsterdam werkzaam bij restaurant De Moerbei in Warmond, is ook de eerste Europeaan die is uitverkozen voor de stage in de keuken van driesterrenchef Martin Berasategui. Hij verblijft van juli tot en met december in Spanje.

De huidige editie en die van vorig jaar stonden voor het eerst open voor (leerling-)koks van buiten de Verenigde Staten. In 2012 kwamen 138 aanmeldingen binnen, daarvan gingen er dertig door naar de tweede ronde. Ook Nederlander Prewien Changur van The Grand in Amsterdam zat daarbij.

Een uitgebreide presentatie was de voornaamste inhoud van die fase. Onder andere door middel van een video (klik hier voor die van Luuk Hoffman). Ook de inzet van social media en het bijhouden van een blog waren onderdeel van de selectiecriteria. Dinsdag 1 mei hoorde Hoffman dat hij een van de twee winnaars is. De andere is Brenden Blain Darby.

Basquestage is een volledig verzorgde stage van zes maanden. De winnende koks draaien mee in de keuken van driesterrenchef Martin Berasategui en mogen daarnaast deelnemen aan diverse culinaire activiteiten. Verder houden ze een blog bij en testen ze apparatuur van Sammic.

In Nederland was het Koksgilde voor het eerst actief betrokken bij het project. Via de website van het gilde werd de stage aanbevolen door onder andere Robert Kranenborg en Theo van Rensch.