nieuws

Oneerlijk stemgedrag dupeert Limonadefabriek

Restaurant

De publieksprijs voor het Gebouw van het Jaar wordt niet uitgereikt. Organisator Bond van Nederlandse Architecten (BNA) heeft signalen ontvangen van oneerlijk stemgedrag rondom dit nieuwe initiatief. Restaurant De Limonadefabriek in Streefkerk was één van de genomineerden en stond lange tijd bovenaan.

Oneerlijk stemgedrag dupeert Limonadefabriek

‘In de statistieken van de website zagen we op ongebruikelijke tijdstippen ongebruikelijke aantallen stemmen binnenkomen’, zo meldt BNA op de eigen website. ‘Daardoor kunnen we geen garanties geven op een eerlijke uitslag. Het doel van de publieksprijs, de discussie over architectuur aanzwengelen, verschuift dan naar de achtergrond.’

In tussenstand bovenaan

De Limonadefabriek in Streefkerk was een van de genomineerden en stond begin maart zelfs (lange tijd) bovenaan in de tussenstand. Karin Hermans, met man Erik eigenaar, reageert verbaasd en teleurgesteld op het besluit van BNA. ‘Dit is bizar. Ik ben benieuwd hoe de top 3 eruit had gezien als er wel eerlijk gestemd zou zijn.’

En vervolgens met een knipoog: ‘We hebben veel publiciteit gehad rondom de wedstrijd en daar zijn we iedereen heel dankbaar voor. Onze architect Simon Hanemaaijer zei al gekscherend dat de Limonadefabriek vast de enige topper was met eerlijke stemmen en dus de morele winnaar is.’

De publieksprijs Gebouw van het Jaar zou voor het eerst worden uitgereikt. BNA zoekt voor volgend jaar naar een andere stemmethode. De juryprijs wordt wel toegekend. Vijf regionale vakjury’s hebben veertien projecten genomineerd, daar zit de Limonadefabriek niet bij. Die winnaar wordt woensdag 16 mei bekendgemaakt in het EYE Filminstituut in Amsterdam.

Reageer op dit artikel