nieuws

Te weinig wildgevangen Nederlandse vis in horeca

Restaurant

Wildgevangen Nederlandse vis staat te weinig op het menu in de horeca volgens het Nederlandse Visbureau. Er wordt jaarlijks 7000 ton vis in restaurants genuttigd, waarvan ongeveer 1200 ton aan Nederlandse producten.

Te weinig wildgevangen Nederlandse vis in horeca

Daarbij gaat het ook voor het overgrote deel om mosselen. Bijvoorbeeld Nederlandse schol en Hollandse garnalen komen nauwelijks op het bord volgens het Visbureau.

Het Visbureau is daarom een campagne begonnen voor ‘de wildgevangen vis van dichtbij’. In Zeeland houden restaurants tot en met 13 mei De week van de (h)eerlijke vis, omdat volgens het Visbureau de Nederlandse vis zowel lekker is als op een verantwoorde manier gevangen.

In restaurants staan de (buitenlandse) tonijn met circa 1700 ton en zalm met 1500 ton nu het vaakst op het menu. Van typisch Nederlandse visproducten worden mosselen met bijna 1000 ton buitenshuis nog behoorlijk gegeten, maar bijvoorbeeld de schol blijft met ongeveer 200 ton ver achter.

Verder wordt er ruim 500 ton garnalen per jaar in gerechten geserveerd, maar daarvan maken de Hollandse garnalen nog geen tiende uit.

Reageer op dit artikel