nieuws

WK-koken: vierde plek Guido Panjer

Restaurant

Guido Panjer is tijdens de Global Chefs Challenge in Zuid-Korea op de vierde plaats geëindigd. De wedstrijd, ook wel bekend als het WK-koken, werd gewonnen door de Noor Geir Magnus Svae, deelnemer namens Noord-Europa. Nederlander Panjer vertegenwoordigde Centraal-Europa.

WK-koken: vierde plek Guido Panjer

De lat lag hoog voor Guido Panjer, docent aan het Friesland College in Leeuwarden. De Nederlander, in Zuid-Korea actief met commis Tom Lamers van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen, werd gezien als één van de favorieten. Uiteindelijk werd het net geen podiumplek.

‘Teamchef Waldrik Kremer noemde het resultaat best wel teleurstellend’, vertelde Ferdi Olde Bijvank van het Koksgilde maandagmorgen 7 mei. Panjer en Kremer zaten op dat moment in het vliegtuig op weg naar huis. ‘Het gaat in zo’n wedstrijd om futiliteiten en het oordeel van een internationale jury.’

Panjer werd door derden niet alleen gezien als een van de drie favorieten, hij had ook te maken met een hoog verwachtingspatroon in eigen land. Olde Bijvank: ‘De afgelopen twee keer eindigden Nederlanders op plek 1 (Toine Smulders, 2008) en plek 2 (Wim Klerks, 2010), dat zorgt toch voor een hoog aspiratieniveau.’

Op Facebook deed Guido Panjer de afgelopen dagen verslag van zijn ervaringen in Zuid-Korea. ‘Alles is redelijk soepel verlopen, netjes gewerkt en redelijke feedback van de jury’, schreef hij aan het eind van de wedstrijddag op vrijdag 4 mei. En na de prijsuitreiking liet hij weten: ‘Helaas, zo maar gaan slapen en hopen met een beter gevoel wakker te worden.’

De Global Chefs Challenge telde zeven deelnemers: Leung Chi Hang (Azië), Tobias Macdonald (Amerika), Francky Godinho (Pacific), Guido Panjer (Centraal-Europa), Daniël Edward (Arabische landen), Angelo Giovanni di Lena (Zuid-Europa) en Geir Magnus Svae (Noord-Europa).

Reageer op dit artikel