nieuws

Derde Librije-kookboek Puurst officieel gelanceerd

Restaurant

Jonnie en Thérèse Boer hebben hun derde kookboek officieel gelanceerd. Dat gebeurde zondag 3 juni tijdens de eerste editie van Chefs (R)Evolution in Zwolle. ‘Puurst’ is 3 kilo zwaar en is de opvolger van ‘Puur’ en ‘Puurder’.

Derde Librije-kookboek Puurst officieel gelanceerd

Ongeveer vijf jaar duurde de totstandkoming van het derde kookboek van Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. ‘En het heeft me tien jaar van mijn leven gekost’, sprak Jonnie Boer tijdens de lancering op het podium van het Spiegeltheater in Zwolle. ‘Alleen fotograaf Jan Bartelsman was er van begin tot eind bij. Voor de rest is er veel gekomen en gegaan.’

Thérèse Boer over die periode: ‘Jonnie was er op een gegeven moment helemaal klaar mee. Hij wilde ermee stoppen en we zouden wel zien wanneer het er weer van zou komen. Maar nadat alles geregeld was, is Jonnie dag en nacht druk geweest met de recepturen.’

Naast de voor het boek gefotografeerde gerechten staan teksten van Ronald Giphart, die daarvoor steeds een kort interview afnam bij Jonnie Boer. Thérèse: ‘Ze zijn op een sprookjesachtige manier weergegeven. De volledige recepten staan overigens wel vermeld achterin het boek.’

Jonnie Boer en Peter Klosse legden hun filosofie over wijnen vast en op basis daarvan selecteerden Thérèse Boer en Jan van Lissum de wijnen. ‘We hebben de zeven smaken genomen’, vertelde Thérèse. ‘Zoet, zuur, zout, bitter, umami, vet en 3D. Die laatste staat voor ‘waar alles samenkomt’. De totale beleving.’

Proeven doe je met je hersenen, dat is ook de gedachte achter de titel Puurst. Jonnie Boer: ‘Het gaat om smaak. Dat wat in het gerecht zit, moet je ook proeven. En de smaak moet ook zijn zoals het product van oorsprong smaakt.’

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Johan Cruijff, Jonnie Boers absolute held. Nederland grootste voetballer aller tijden was daarvoor speciaal naar Zwolle afgereisd.

Reageer op dit artikel