nieuws

Documentaire Johannes van Dam: 30.000 euro binnen

Restaurant

Voor de documentaire over Johannes van Dam is op dit moment een kleine 30.000 euro opgehaald met crowdfunding. Regisseur Bianca Tan hoopte tussen 6 april en 29 juni een ton binnen te halen. ‘We hebben de deadline verplaatst naar 15 juli en beslissen dan of ‘De Keuken van Johannes’ er gaat komen’, vertelt co-producent Martine Tromp, die optimistisch gestemd is.

Documentaire Johannes van Dam: 30.000 euro binnen

De campagne om door middel van crowdfunding geld binnen te halen voor een documentaire over Johannes van Dam, startte vrijdag 6 april. Deze zou formeel eindigen op 29 juni en is nu dus verlengd tot zondag 15 juli. Producent Bianca Tan meldde aan de aftrap 100.000 euro nodig te hebben voor maken van ‘De Keuken van Johannes’.

Gesprekken met grote partijen gaande

Donaties konden en kunnen worden gedaan via de website Nieuwspost.nl, een crossmediaal platform voor nieuwe journalistiek. Zaterdag 30 juni om 18.00 uur was 27.569 euro gestort door 164 donateurs, 28 procent van het benodigde bedrag. ‘Die stand is niet volledig actueel, ik denk dat we inmiddels rond de 30.000 euro zitten’, reageert co-producent Marieke Tromp.

Bovendien, zo laat ze weten, moet de opbrengst van de culinaire avond in zeven Amsterdamse restaurants er nog bij. ‘We hopen dat dit bedrag uitkomt op zo’n 10.000 euro. En op dit moment zijn gesprekken gaande met enkele grote partijen. Dat gaat om tienduizenden euro’s en daarover zijn we positief gestemd. Het is wel vrij cruciaal voor het vervolg.’

‘Documentaire gaat er komen’

Hoewel op dit moment slechts 28 procent van het benodigde bedrag is opgehaald, spreekt Tromp van een resultaat dat boven verwachting is. ‘We hebben geen moment geloofd dat we een ton zouden ophalen, al hoop je dat natuurlijk wel, maar het nu al gerealiseerde bedrag is boven verwachting.’

Na 15 juli wordt een definitief besluit genomen over de komst van de documentaire. Tromp: ‘We hebben een ton nodig. Halen we dat niet, dan kunnen we het met een lager budget wellicht toch voor elkaar krijgen. We zitten vol enthousiasme en zijn positief gestemd: die documentaire gaat er komen.’

Reageer op dit artikel