nieuws

Elena Arzak*** experimenteert met lichtgevende borden van Philips

Restaurant

De Spaanse driesterrenchef Elena Arzak van Arzak in San Sebastian heeft samen met de Nederlandse producent Philips uit Eindhoven borden ontwikkeld die licht geven.

Elena Arzak*** experimenteert met lichtgevende borden van Philips

Tijdens haar demonstratie op 4 juni op Chefs (R)Evolution in Zwolle, liet Arzak weten dat er inmiddels prototypes ontwikkeld zijn. Zodra er een vloeistof op het bord wordt gegoten, licht het bord op.

‘Een soort magie in de eetzaal’, noemde Arzak het. ‘Het is geweldig om zo eten op te dienen.’ Aan de hand van video’s en foto’s liet ze haar toehoorders zien hoe de borden oplichten in verschillende kleuren.

El Resplandor

De ladychef die onlangs werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef ter wereld door San Pellegrino, noemde de oplichtende borden ‘El Resplandor’ wat ‘schittering’ in het Nederlands betekent. ‘Borden moeten er perfect uitzien. Je moet als kok alle zintuigen gebruiken en daarmee koken’, vond Arzak. ‘Techniek kan de kok daarbij helpen. Het is een middel. Borden kunnen een gerecht maken of breken.’

Koffiesluier

Naast de oplichtende borden liet de Spaanse driesterrenchef zien hoe ze met brandende kaneelstokjes een rookbeleving aan tafel creëert. Ook maakte ze met behulp van een gevriesdroogde koffiesluier een lamsgerecht. Door het opgieten van een mengsel van sap van lam en munt op de sluier, transformeert deze tot een saus. Deze bereiding krijgen gasten aan tafel geserveerd.

Smakenbank

De techniek met de sluier werd per ongeluk ontdekt door een stagiaire die het mengsel van gevriesdroogde koffie en melk per ongeluk tien seconden in de steamer deed op 190 graden Celsius. Voor het ontwikkelen van gerechten beschikt Arzak over een laboratoriumkeuken waar twee koks werken. Daarin bevindt zich een ‘’smakenbank’ van wel 1500 verschillende ingrediënten waaruit ze bij Arzak putten.

Reageer op dit artikel