nieuws

François Geurds: Bouwkunde heeft beste vegetarische gerecht

Restaurant

Gekonfijte aardappel op Hollandaise saus met zuring in een ring van gerookte hazelnoot, taggiache-olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes van Theater-Restaurant Bouwkunde uit Deventer is het beste vegetarische gerecht van 2012.

François Geurds: Bouwkunde heeft beste vegetarische gerecht

Het gerecht van chefs Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van restaurant Bouwkunde in Deventer werd door de jury onder leiding van François Geurds van Restaurant Ivy in Rotterdam verkozen tot beste vegetarische gerecht van 2012. Officieel krijgt de gekonfijte aardappel de titel Variatiegerecht van het Jaar 2012. Als beloning mag Vlierhuis een week stage lopen bij het Britse driesterrenrestaurant The Waterside Inn. Vorig jaar werd het team van Bouwkunde al tweede in deze competitie.

Juryvoorzitter François Geurds over de winnaar: ‘De smaak gaf de doorslag. Dit gerecht heeft alles wat een goed vegetarisch gerecht moet hebben: goede structuren en texturen, een prima balans in de verschillende smaken, een volwaardig vegetarisch gerecht met voldoende voedingswaarde.’

Wat de jury die naast Geurds onder andere bestond uit Antoinette Hertsenberg ook plezierde was het toegankelijke karakter van de gerechten. ‘Het zijn allemaal gerechten die haalbaar zijn voor de restaurantkeuken en niet alleen voor dit soort wedstrijden.’

Restaurant Bouwkunde wist vier kanshebbers te verslaan in de slotronde die werd gehouden bij Keizer Culinair. Dit waren Villa Sasso uit Haren, Café-restaurant Louter uit Amsterdam, Boerderijrestaurant Aan Sjuuteeänjd uit Schinnen en Restaurant Intenz uit Rijnsaterwoude.

Dit jaar waren er ook prijzen voor het meest duurzame en het meest creatieve gerecht. Café-restaurant Louter werd winnaar van de Duurzaamheidsprijs. Voor originaliteit en creativiteit werd het gerecht van Villa Sasso uit Haren bekroond.

Reageer op dit artikel