nieuws

Ondernemingsraden sturen brandbrief over uitblijven CAO

Restaurant

Dertien ondernemingsraden van horecabedrijven mengen zich in de CAO onderhandelingen. Ze hebben gezamenlijk een brandbrief naar KHN gestuurd met het verzoek om een goede, concurrerende cao.

Ondernemingsraden sturen brandbrief over uitblijven CAO

De horeca bevindt zich in een cao-loze periode nadat de onderhandelingen tussen KHN en de vakbonden eerder dit jaar op een dood spoor eindigden.

De ondernemingsraden, waarvan niet bekend is gemaakt welke bedrijven ze vertegenwoordigen, zijn bang dat KHN horecapersoneel alleen maar als onkostenpost ziet. ‘De horeca cao is sinds 2002 alleen maar in negatieve zin aangepast voor werknemers. Vooral op gebied van loonontwikkeling. Goed personeel wordt weggetrokken door beter georganiseerde en beter betalende branches,’ uiten de ondernemingsraden hun ongenoegen.

KHN reageert op de brief bij monde van voorzitter Toon Naber. In zijn brief naar de dertien ondernemingsraden zegt Naber dat er door veranderende omstandigheden niet doorgegaan kan worden met het cao overleg op het punt waar partijen waren gebleven. Hij doelt niet alleen op de eerdere meningsverschillende van de onderhandelaars, maar ook op maatregelen uit het Lente-akkoord over arbeidsrecht, sociale zekerheid en pensioenen.

Toon Naber: ‘Er zal een voor de komende jaren houdbaar kader moeten komen. Dat kader moet ook rekening houden met de ontwikkelingen binnen de horeca met specialisaties en de verwaterende afbakening met bijvoorbeeld foodretail of vrije tijd.

KHN zal nog voor het einde van deze maand met de vakbonden het resultaat van dit interne beraad afstemmen’, besluit Naber.

 

Beide brieven zijn toegevoegd aan dit artikel.

Reageer op dit artikel