nieuws

Documentaire Johannes van Dam wordt gemaakt

Restaurant

De documentaire ‘De keuken van Johannes’ gaat er komen. Co-producent Martine Tromp laat weten dat met het crowdfundingproject ongeveer 40.000 euro is opgehaald. Bij lange na niet de gewenste ton, maar volgens haar wel voldoende om aan de slag te gaan.

Documentaire Johannes van Dam wordt gemaakt

Co-producent Martine Tromp wil nog wel een klein voorbehoud maken, maar producent Bianca Tan en zij hebben besloten de documentaire over Johannes van Dam te gaan maken. ‘Met een lager budget, maar we zien voldoende mogelijkheden.’

Tromp hoopt dat de komende weken nog wat partijen enthousiast kunnen worden gemaakt voor deelname. ‘Een geluidsman heeft zich aangeboden en er is ook al een editor die de film wil monteren tegen gereduceerd tarief. En wellicht komen er nog donaties binnen van mensen nu bekend is dat we aan de slag gaan.’

Geld opgehaald met crowdfunding

Vanaf vrijdag 6 april liep een crowdfundingcampagne op Nieuwspost.nl. In eerste instantie tot 29 juni, maar later verlengd tot uiteindelijk woensdag 18 juli. Daarmee hoopten Tan en Tromp 100.000 euro op te halen, het bedrag dat nodig was voor het op een goede manier maken van de documentaire.

Hoewel de mogelijkheid om te doneren via Nieuwspost open blijft, is de campagne formeel afgesloten. De teller staat op 178 donateurs, die samen goed zijn voor een bedrag van 31.289 euro.

Niet eerder zo’n hoog bedrag opgehaald

Tromp: ‘Als alle donaties zijn verwerkt, verwachten we uit te komen op ongeveer 40.000 euro. Inderdaad bij lange na geen ton, maar we hebben ook geen moment geloofd dat we dit bedrag zouden ophalen. Die 40.000 euro is het hoogste bedrag dat via crowdfunding ooit is gedoneerd voor het maken van een film of documentaire.’

Tan en Tromp hopen in september te starten met filmen. ‘We zijn nu bezig met het filmplan, combineren dat met een vakantie en gaan dan na de zomer aan de slag’, aldus Tromp. ‘Een einddatum kan ik nog niet noemen, daarvoor zijn we te afhankelijk van factoren. Johannes van Dam wil en kan in ieder geval meewerken.’

Reageer op dit artikel