nieuws

Hervé This en Nordic Food Lab op Food Professional Day

Restaurant

Wetenschapper Hervé This, grondlegger van de moleculaire keuken, is op 8 oktober gastspreker op de derde Food Professional Day in Wageningen. Daarnaast zal Nordic Food Lab, de labokeuken van René Redzepi van Noma in Kopenhagen, een demo geven

Hervé This en Nordic Food Lab op Food Professional Day

Doel van de Food Professional Day is om koks en wetenschappers met elkaar in contact te brengen en zo kennis te delen. ‘Het gaat om inspireren, beleven, meedoen en proeven’, vertelt Rudolf Barkhuijsen, projectmanager van Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Samen met Wageningen UR en ziekenhuis De Gelderse Vallei organiseert de Vakschool de Food Professional Day. De dag is onderdeel van het Food4YouFestival van 3 tot en met 8 oktober 2012.
Note by note
This spreekt over de culinaire stroming Note by note-keuken. Koks gebruiken hierin niet langer vis, vlees, groente of fruit maar componenten om hun gerechten te maken. Het gaat om spelen met temperatuur, vorm van het ingrediënt, kleur, voedingswaarden, gebruik van geur, consistentie en zintuigen.
De wetenschapper maakte naam als grondlegger van de moleculaire keuken. De gastcolleges die hij hierover in Wageningen gaf in 2006, waren drukbezocht door Nederlandse topkoks.
Nordic Food Lab
Een andere grote naam op de Food Professional Day is Nordic Food Lab, het keukenlaboratorium van René Redzepi van Noma in Kopenhagen. Samen met een Nederlandse wetenschapper zal een kok uit dit kooklaboratorium in gaan op fermentatie. Het is een van de vijf workshops verzorgd door teams van vakprofessionals en wetenschappers.
Zilt ijsje
Andere team is dat van de Nederlandse sterkok Leendert Scholtus (De Echoput, Hoog Soeren) en wetenschapper Jeroen Knol. Wetenschapper Elke Scholten en Jacques Vos van Vakschool Wageningen gaan aan de slag met een zilt ijsje.

Zout

Zout is het centrale thema van de Food Professional Day. Het is de bedoeling dat koks en wetenschappers actief met elkaar aan de gang gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld brood bakken met zilt water of koken met alternatieven voor zout.
Begin augustus wordt er meer bekend over het programma en gaat de website de lucht in. Vanaf die tijd kunnen koks zich aanmelden voor de eendaagse event. Deelname kost €175 (inclusief BTW). Er is plek voor maximaal 150 koks.

Reageer op dit artikel