Kwart meer faillissementen; daling in horeca

Kwart meer faillissementen; daling in horeca

Het aantal bedrijven en instellingen dat in de eerste helft van dit jaar failliet is gegaan, is met een kwart toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de horeca is sprake van een fikse daling, vermoedelijk doordat de hardste klappen hier de afgelopen jaren al zijn gevallen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers maandag bekendmaakte, spreekt van ‘uitzonderlijk veel’ faillissementen. In het eerste half jaar van 2012 nam dit aantal met een kwart toe tot 3760 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In de horeca is het aantal faillissementen in vergelijking met dezelfde periode in 2011 met bijna een kwart afgenomen. Een opvallende daling, volgens het CBS vermoedelijk vanwege het feit dat in deze sector de hardste klappen al in de voorgaande jaren zijn gevallen.

Formeel uit recessie, maar vooruitzichten slecht

Het CBS meldde recent dat Nederland formeel uit de recessie is, maar dat de vooruitzichten slecht blijven. Veel economen voorzien dan ook dat dit jaar een record aan faillissementen zal opleveren.

‘Nederland zit nog steeds in een crisis. Voor de korte termijn is er geen verbetering te verwachten’, aldus een econoom van het CBS. Hij wijst erop dat de consument en de overheid nog altijd de hand op de knip houden en dat de investeringen in het bedrijfsleven fors zijn gekrompen.

Bron: ANP