nieuws

Meer dan ton schade door hoge water

Restaurant

Herberg-Restaurant De Boswachter in het Zuid-Limburgse dorp Slenaken is zaterdagavond laat zwaar getroffen door snel opkomend hoogwater van rivier de Gulp. Volgens eigenaar Ger de Groen is er voor meer dan 100.000 euro schade. Ook twee hotels hadden wateroverlast.

Meer dan ton schade door hoge water

Ger de Groen van herberg-restaurant De Boswachter in Slenaken zat zaterdagavond rond 23.00 uur televisie te kijken met zijn vrouw Joyce, toen Ger iets meende te horen in de kelder. Hij nam poolshoogte, maar zag niets. Tot hij buiten ging kijken en een wild stromende rivier zag. Tien minuten later stond de kelder blank.

Het water richtte in luttele minuten voor meer dan 100.000 euro schade aan in het restaurant. ‘Ik had tranen in mijn ogen toen ik zag wat er gebeurd was’, aldus De Groen tegenover het ANP. ‘Mijn hele keuken naar de haaien, alle porselein kapot, het licht viel uit, en zelfs een 500 kilo zware werkbank in de kelder was door het water op zijn kop gezet.’

Het water stond tot aan het plafond in de kelder, waardoor de houten vloer van de woonkamer bol kwam te staan. De Groen: ‘De schade is dus nog veel groter. Ik weet niet wanneer ik weer kan openen, dit gaat zeker een maand duren.’

Twee hotels leeggepompt

Ook twee hotels werden getroffen door het hoge water. De aanwezige gasten konden tijdig een veilig heenkomen zoeken op de hogere verdiepingen van de gebouwen. De brandweer rukte uit om de panden leeg te pompen.

De eigenaresse van hotel Slenaker Hof wil en kan tegenover het ANP niet meer kwijt dan dat ze het gebeuren een drama noemt. Ze is vooral druk met het wegvegen van het water, omdat haar 36 gasten in het volgeboekte hotel op zondag moeten kunnen ontbijten. Buiten staat meubilair, door de golf meegedragen.

De eigenaar van een naburig hotel, hoog gelegen op de Epenerberg, is aanwezig om te kijken of hij hulp kan bieden. ‘Ik kreeg een paniektelefoontje, we zijn direct gekomen. Als we iets kunnen doen om mensen onder te brengen, dan doen we dat. In dit soort situaties moet je elkaar immers helpen.’

Het snelstromend riviertje De Gulp ontspringt in het Belgische Hendrik-Kapelle en wordt vervolgens gevoed door een aantal bronnen en beken in België. Bij Slenaken kom het riviertje ons land binnen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel