nieuws

Prijs port omhoog

Restaurant

De prijs van port gaat naar verwachting in 2013 flink omhoog. Oogstbeperkingen en een forse prijsverhoging voor wijnalcohol in Portugal vormen de oorzaak voor de verwachte prijsverhoging.

Prijs port omhoog

Onlangs besloot het Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP) om dit jaar de oogst te beperken. Hierdoor krimpen voorraden. De verkleining van de oogst in combinatie met een prijsverhoging van 60 procent wijnalcohol leidt naar verwachting tot een stijgende portprijs in 2013.

De toegestane productie van port is voor dit jaar vastgesteld op 671.000 hectoliter. De verwachte verkoop wordt echter op 825.000 hectoliter geschat, gelijk aan het volume van vorig jaar. Dit betekent dat er dit jaar 20 procent port wordt geproduceerd dan verkocht.

Het besluit volgt op een kleine oogst in 2011, toen 591.000 hectoliter port werd geproduceerd en 825.000 hectoliter werd verkocht, een tekort van 28 procent.

Reageer op dit artikel