nieuws

BonXL.nl eerste kortingssite die echt gratis is

Restaurant

Met de lancering van BonXL.nl krijgt Nederland volgens de bedenkers de eerste kortingssite die daadwerkelijk gratis is voor zowel consument als ondernemer. Via de nieuwe website wil de Stichting BonXL een gratis advertentieplatform creëren dat de nadelen en risico’s van bestaande kortingssites wegneemt en daarmee de klachten van aanbieders en consumenten.

BonXL.nl eerste kortingssite die echt gratis is

Bij BonXL kunnen ondernemers zelf gratis hun deals plaatsen. De consument rekent rechtstreeks bij de ondernemer af en betaalt slechts 5 euro reserveringskosten voor de korting. De reserveringskosten ontvangt hij of zij weer terug doordat de ondernemer dat bedrag in mindering brengt op de prijs van de deal.

Geen commissie

Met deze aanpak neemt BonXL naar eigen zeggen de nadelen weg van het zogeheten Group Buying Concept, waar veel andere kortingssites mee werken. Volgens die formule betalen ondernemers tot wel 50 procent commissie, een bedrag per click, advertentie- of abonnementskosten.

‘De consument rekent in het huidige concept niet af met de ondernemer maar met de kortingssite, waardoor ondernemers hun kosten voor moeten schieten en soms een of twee maanden op hun geld moeten wachten. Tevens betalen ondernemers twee keer btw en hebben ze geen duidelijkheid over het aantal verkochte vouchers of de looptijd van de kortingen.’

‘Alle risico’s zijn weggenomen’

Bij BonXL speelt dit allemaal niet, zo menen de bedenkers. ‘De ondernemer kan zelf gratis zijn aanbieding plaatsen en deze staat maximaal een maand op de BonXL-website. Hij kan zelf bepalen hoeveel kortingsbonnen er maximaal verkocht worden. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat bedrijven niet kunnen of willen leveren als er meer vouchers worden verkocht dan verwacht.’

‘De consument wordt in dat soort gevallen van het kastje naar de muur gestuurd. Daarover regent het klachten bij programma’s als Kassa en Radar’, legt Richard de Haas van de Stichting BonXL uit. Hij noemt kortingssites een geweldige aanwinst voor bedrijven en consumenten.

‘Maar een nieuw concept op deze markt is alleen interessant als alle risico’s zijn weggenomen. Met BonXL brengen we hierin een structurele verandering teweeg. Het is de enige website waarop bedrijven volledig gratis kortingen kunnen aanbieden.’

Idee in Nederland gelanceerd

Met een rekensom laat hij zien dat bedrijven er meer aan verdienen. ‘Bedrijven die via BonXL 100 deals verkopen voor 50 euro, verdienen 4500 euro. Via kortingssites waar ze 50 procent commissie en btw moeten afdragen verdienen ze in zo’n geval slechts 2025 euro.’

BonXL start met ongeveer 30 bedrijven die kortingen aanbieden, daaronder restaurants, schoonheids- en gezondheidsbehandelingen, autobedrijven en cursussen. Dat aantal moet oplopen tot zo’n 200 dagelijkse aanbieders. Deals worden gescreend of ze wel kloppen, indien dit niet het geval is worden ze niet geplaatst. Ook kunnen consumenten vragen stellen en reacties geven op de website.

Als het concept in Nederland gelanceerd is, gaat BonXL binnen korte tijd ook in de Verenigde Staten, Engeland en andere Europese landen van start.

Bron: APS/ANP

Reageer op dit artikel