nieuws

Cas Spijkers krijgt culinair evenement

Restaurant

De vorig jaar in oktober overleden topkok Cas Spijkers krijgt een eigen culinair evenement in zijn woonplaats Oisterwijk. Onderdeel van het event is een expositie over het leven en de carrière van chef Spijkers. Ook worden schilderijen van de hand van Spijkers tentoongesteld en geveild.

Cas Spijkers krijgt culinair evenement

De opbrengst van de schilderijen gaat naar het goede doel. Welk doel dat is wordt in overleg met de familie bepaald. De gezamenlijke culinaire horeca van Oisterwijk wil met het event een hommage aan Cas Spijkers brengen, volgens de initiatiefnemers de grootste Nederlandse kok aller tijden. ‘Wij bundelen onze krachten in een vierdaags culinair evenement dat gaat plaatsvinden van 18 tot en met 21 januari 2013 in de Leerfabriek in Oisterwijk. De titel? Cas Culinair Oisterwijk,’ zo zegt de Oisterwijkse horeca die voor dit event de handen ineen slaat. ‘We willen laten zien dat Oisterwijk nog steeds tot de top van gastronomisch Nederland behoort. Niet één stad of dorp in Brabant heeft per 1000 inwoners meer restaurants dan Oisterwijk.’

Grondlegger Gastronomie

Cas Spijkers is in oktober 2011 overleden, maar hij zal altijd herinnerd worden als de grondlegger van de Nederlandse topgastronomie. Spijkers leerde Nederlanders in de jaren tachtig ‘buiten de deur’ te eten en hij is nog altijd een voorbeeld voor vele topchefs. Eind jaren zeventig werd zijn restaurant De Swaen in Oisterwijk voor een –  zeker voor die tijd – vermogen verbouwd. Critici noemden het een onmogelijk project, maar Spijkers bewees dat het kon. Hoogtepunt was de toekenning van twee sterren door Michelin in 1984.

Volgens RTL komt er nu toch een borstbeeld van Cas Spijkers dat in de zomer van 2013 zal worden onthuld. Eerder vond de familie een borstbeeld van Spijkers niet gepast.

Reageer op dit artikel