nieuws

Derde ster goed voor Amsterdam, en dan maar Ciel Bleu

Restaurant

Het zou voor de stad Amsterdam heel goed zijn om een driesterrenrestaurant te hebben, en dan ben ik zo onbescheiden om te zeggen dat ik dat graag wil zijn.’ General manager Marcel van Aelst van Hotel Okura Amsterdam hoopt van harte dat ‘zijn’ Ciel Bleu – misschien in november 2012 al wel – wordt toegevoegd aan het duo Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle.

Derde ster goed voor Amsterdam, en dan maar Ciel Bleu

‘Ik hoop dat het ons met Ciel Bleu lukt om een derde ster te krijgen’, vertelde Marcel van Aelst donderdag 11 oktober in een gesprek met MissetHoreca.nl. Die avond werd in Hotel Okura Amsterdam gevierd dat Yamazato al tien jaar in het bezit is van een Michelinster. ‘En anders hoop ik dat het Amsterdam gaat lukken, want dat zou heel goed zijn voor de stad.’

Van Aelst is blij met de komst van restaurants op tweesterrenniveau naar Amsterdam. ‘Het is wat de stad nodig heeft. Amsterdam is nog geen culinair centrum, maar een aantal collega’s is hard aan het werk daarvoor te zorgen. Met Ciel Bleu proberen we dat ook.’

Michelincriteria wereldwijd hetzelfde

De general manager van het Okura-hotel verblijft jaarlijks zo’n 120 dagen in Japan en ziet de culinaire ontwikkeling van het land, dat inmiddels beschikt over een groot aantal driesterrenrestaurants. Dat de sterren in Japan gemakkelijker worden gegeven dan in Nederland, is volgens hem niet aan de orde.

‘De kracht van Michelin is dat de criteria wereldwijd hetzelfde zijn, dat het gaat om wat er op het bord ligt. Een veelgemaakte fout is dat chefs denken een ster te kunnen krijgen met een mooi restaurant.’

‘In Tokyo heeft Sushi Saito drie sterren. Het restaurant heeft tl-lampen, zitplaatsen aan de bar en geen toilet, maar de smaak op het bord is subliem. Ik heb in meerdere sushirestaurants gegeten en ook daar was de smaak erg goed.’

Van Aelst is van mening dat in Okura een solide basis aanwezig is. ‘We zjn heel safe met de sterren. Het allerbelangrijkste is houden wat je hebt. Dat betekent drie sterren koken als je twee sterren hebt en op tweesterrenniveau koken om je ene ster vast te houden. We werken hard aan de volgende stap.’

Bekijk hier een videointerview met executive chef Masanori Tomikawa van Yamazato.
Bekijk hier een fotoreportage van de jubileumavond.
Lees hier het nieuwsbericht.

Reageer op dit artikel