Toekomst restaurant in gevaar door zalmaffaire

Toekomst restaurant in gevaar door zalmaffaire

Het voortbestaan van zalmrestaurant Het Oude Veerhuis in Heerewaarden is in gevaar. Sinds bekend werd dat door verontreining van industriële zalm zeker twee mensen om het leven kwamen, is de omzet van het restaurant uit 1875 volgens eigenaar Don Elsman meer met dan 80 procent teruggelopen.

De commotie rond de zalmproducten van de firma Foppen uit Harderwijk brengt het - naar eigen zeggen - enige zalmrestaurant van Nederland in het Gelderse Heerewaarden aan de Maas in ernstige problemen. ‘In het weekeinde waren er twee gasten’, aldus ondernemer Don Elsman.

Meer dan 1000 jaar zalm

Heerewaarden aan de Maas is van oudsher een dorp van zalm- en steurvissers. Die vissen kwamen tot halverwege de vorige eeuw zoveel in de grote rivieren voor, dat het officieel verboden was om huispersoneel vaker dan driemaal per week zalm voor te schotelen.

In Heerewaarden in de Bommelerwaard is meer dan 1000 jaar op zalm gevist en zalmrestaurant Het Oude Veerhuis deed er goede zaken. Elsman: ‘We hebben nu geen vis meer uit de Maas of de Waal, maar laten wekelijks wilde zalm uit Ierland, Schotland en Canada invliegen.’

Die zalm wordt gerookt in de eigen achtertuin. ‘Zoals de eerste eigenaar van deze zaak ook al deed’, vertelt Elsman. ‘Daarnaast hebben we biologische Atlantische zalm, maar geen kweekzalm of Noorse zalm zoals de fabriek in Harderwijk.’

Kerstmenu is al aangepast

Als de consument nog lang met een boog om gerookte zalm heen blijft lopen, ziet het er voor het restaurant in Heerewaarden somber uit, denkt Elsman. ‘Dan moet ik sluiten of overschakelen op andere producten. Ik heb het kerstmenu al aangepast, maar dat is toch wel zonde. Dan zou bijna anderhalve eeuw kennis van zalmconsumptie in het niets verdwijnen.’

Bron: ANP