nieuws

Gezocht voor wereldrecord: 100 keer spitskool

Restaurant

Gastronomixs, het inspiratieplatform van Jeroen van Oijen en Inge Meijs, onderneemt een wereldrecordpoging met spitskool. Het platform wil honderd verschillende bereidingen of componenten van spitskool verzamelen.

Gezocht voor wereldrecord: 100 keer spitskool

Gastronomixs van Jeroen van Oijen en Inge Meijs wil met de recordpoging inspireren en kennis delen. Het platform roept chefs op hun bereidingen van spitskool in te zenden voor de recordpoging. Tot nu toe zijn er 42 binnen, zegt Inge Meijs. ‘Best veel als je nog maar vier dagen bezig bent met verzamelen,’ lacht ze. De aanvraag voor een officieel wereldrecord is ingediend bij het Guinness Book of Records in Londen.

Jeroen van Oijen kwam op het idee na een opmerking van een bevriende chef ‘met aardbei kun je wel twintig componenten verzinnen, maar met sommige ingrediënten is gewoon niks mogelijk… ‘ Wij willen graag het tegendeel bewijzen, zegt Van Oijen. ‘Samen hebben we enorm veel kennis die schreeuwt om gedeeld te worden. Wanneer chefs hun favoriete component van spitskool delen, krijgen ze er 99 voor terug. Dat zijn er meer dan een gemiddeld mens in z’n hele leven kan bedenken,’ aldus Jeroen van Oijen over zijn initiatief. Maar waarom spitskool? ‘Het is een oerhollands product en veel chefs kennen wel enkele bereidingen, maar wij willen laten zien er er veel meer mogelijk is met spitskool. Eigenlijk gaat het op voor veel meer groentes.’

De ingezonden componenten van spitskool worden bereid tijdens de zesde Tweetjam van Koppert Cress in Monster op 3 december. Bekijk hier alle componenten van spitskool die tot nu toe zijn ingezonden.

Reageer op dit artikel