nieuws

Johannes van Damprijs 2012 voor Claudia Roden

Restaurant

De Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster Claudia Roden ontvangt de Johannes van Damprijs 2012. Deze internationale oeuvreprijs – vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam – wordt door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt aan een auteur die zich met zijn of haar publicaties buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Johannes van Damprijs 2012 voor Claudia Roden

De bekendmaking van de prijswinnaar vond plaats aan de vooravond van de Kookboeken7daagse, die van 10 t/m 17 november wordt gehouden. De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op 18 januari 2013. Tijdens de Kookboeken7daagse wordt door de boekwinkel bij aankoop van Euro 12,50 aan (kook)boeken het kookmagazine Genot cadeau gedaan aan haar klanten.

Claudia Roden (Caïro 1936) groeide op in Egypte en studeerde vervolgens in Parijs en Londen. In 1968 bracht ze haar eerste boek uit, A Book of Middle Eastern Food. In deze tijd begon ze ook met het geven van kooklessen in de mediterrane keuken.

Ze werkte als gastronomisch correspondent voor The Daily Telegraph en reisde voor The Sunday Times Magazine naar Italië om de lokale keuken te onderzoeken. Voor de BBC presenteerde ze het programma Claudia Roden’s Mediterranean Cookery. Sinds de eerste bijeenkomsten in 1979 is zij medeorganisator van het Oxford Symposium on Food & Cookery.

Johannes van Dam: ‘Claudia Roden is één van de beste kookboekauteurs. Ze paart diepgaande historische kennis aan passie en goede smaak.’ Fontaine Uitgevers viert de prijstoekenning met een speciale editie van Rodens kookboek Duizend en één smaken. De keuken van Marokko, Turkije en Libanon, met een voorwoord door Johannes van Dam.

De jury van de Johannes van Damprijs bestaat uit Johannes van Dam zelf, chef-kok Wil Demandt, journalist Agnes Goyvaerts uit Vlaanderen, CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van de Bijzondere Collecties van de UvA.

De uitreiking van de Johannes van Damprijs 2012 wordt mede mogelijk gemaakt door de CPNB, Bibliotheken Eemland, Fontaine Uitgevers, Het Parool en Hotel De L’Europe.

Reageer op dit artikel