nieuws

Jonathan Zandbergen derde bij Internationale Prix Taittinger

Restaurant

Jonathan Zandbergen, chef van Het Veerhuys in Almere, is eerder deze week derde geworden tijdens de prestigieuze internationale kookwedstrijd Le Prix Taittinger. Hij moest twee Franse chefs voor zich laten.

Jonathan Zandbergen derde bij Internationale Prix Taittinger

De Franse chef Christoph Schmitt van restaurant Le Fouquet’s in Parijs heeft de culinaire vakwedstrijd gewonnen.

‘Mijn streven was een podiumplaats en dat is me gelukt,’ laat een tevreden Jonathan Zandbergen weten. Zandbergen is bekend met de wedstrijd; twee jaar geleden kwam hij ook uit voor Nederland in de finale maar ging toen met lege handen naar huis. Vorig jaar schreef landgenoot Lars van Galen de prijs op zijn naam.

‘Ik heb echt goed gekookt. Heb alles gegeven, meer zat er gewoon niet in, ‘ zegt Zandbergen als hij terug is op Nederlandse bodem. Zandbergen moest een Bouillabaisse van rotsvis serveren en gevulde dorades. ‘Met de soep heb ik het denk ik afgelegd tegen de Franse chefs. Het is voor hen zo’n bekend gerecht en in mijn systeem zit het niet ingebakken.’

Naast de Bouillabaisse van rotsvis moesten de finalisten gevulde dorades maken. ‘We kregen ieder twee royale dorades van ongeveer 1,5 kilo. Deze moesten we vullen en serveren met twee garnituren en een saus. Daar hadden we vijf uur voor. Klinkt ruim, maar dat was het niet. Zeker niet omdat je veel technieken gebruikt en ik ook bijvoorbeeld mijn eigen brood heb gebakken voor bij de vissoep.’ Zandbergen vulde zijn dorades met een farche van coquilles, legde ze op elkaar en maakte schubben van knolselderij. Het geheel gaarde hij zacht in de roner en tot slot brandde hij de schubben heel licht af.

Reageer op dit artikel