nieuws

Nieuwe tweesterrenzaken kometen in Misset Horeca Superlijst

Restaurant

De nieuwe tweesterrenzaken schieten fors omhoog in de Misset Horeca Superlijst, de jaarlijkse weging van alle gidsnoteringen. Nu het stof van de laatste gids, Michelin, is neergedaald, is het tijd de balans op te maken. In de top-10 komen drie nieuwe bedrijven binnen, Oud Sluis staat nog altijd soeverein bovenaan.

Nieuwe tweesterrenzaken kometen in Misset Horeca Superlijst

Voor het zesde jaar op rij voert het restaurant van Sergio Herman de Misset Horeca Superlijst aan. In die lijst wegen we de noteringen in de gidsen van Michelin, Lekker, GaultMillau en Grootspraak. SpecialBite laten we buiten beschouwing sinds geen papieren gids meer verschijnt.

In de toptien wisselt een aantal zaken van plek. De grootste stijger in die toptien is De Kromme Watergang, vorig jaar nog plek 16, nu plaats 8. Andersom staat nummer vier van vorig jaar, Da Vinci, nu op plek 12.

Tweesterrenzaken

Mooi om te zien is de spectaculaire stijging van nieuwe tweesterrenzaken De Treeswijkhoeve (van 32 naar 15) en Aan de Poel (van 66 naar 29). Dat andere ‘nieuwe’ tweesterrenrestaurant, &Samhoud Places, staat laag op de lijst omdat Lekker het restaurant van Moshik Roth voor de zekerheid op de drempel plaatste en zowel GaultMillau als Grootspraak nog geen punten hebben toegekend. Hierdoor valt &Samhoud buiten de top 100 van de Misset Horeca Superlijst.

Nieuwe ster Bord’Eau knalt de top 100 binnen en stijgt liefst 102 plaatsen tot 78. Andere nieuwe ster Blok’s staat nog net buiten de top 100. Ook Kaagjesland stijg 31 plekken, naar 70. HanTing klimt 20 posities naar 94.

Met ster, zonder ster

Ook de grote winnaars van vorig jaar, Librije’s Zusje en Pure C, stijgen nog altijd in onze Superlijst. Overigens is het mogelijk zonder ster hoog in de lijst te komen, het hoogst genoteerde restaurant zonder ster is nog altijd l’Atelier op plek 57. Andersom vallen er ook sterzaken ver uit de top 100, het laagst genoteerde restaurant met een ster is One op plek 273.

De berekening van de Misset Horeca Superlijst is als volgt:

• Michelin: Elke ster is 50 punten waard, een Bib 20.
• Lekker: nummer één krijgt 100 punten, nummer twee 99, enzovoorts. Een plek in de top100 krijgt daarbovenop 10 punten, een zaak op de drempel krijgt er 5.
• GaultMillau: het puntenaantal maal vijf (afgerond naar boven)
• Grootspraak: score maal vijf (afgerond naar boven)

Bij een gelijk puntenaantal geeft de score voor de afzonderlijke gidsen in bovenstaande volgorde de doorslag.

 

Bekijk hier de Misset Horeca Superlijst 2013

Reageer op dit artikel