nieuws

Spaanse topkok gaart watermeloen op 80 graden

Restaurant

Andoni Luis Aduriz serveert in zijn restaurant Mugaritz in San Sebastian watermeloen die op 80 graden is gegaard in de oven. Omdat al het vocht daardoor verdwijnt en de pitjes lijken op vet, denken zijn gasten vlees te gaan eten. De Spaanse tweesterrenkok verklapte zijn ‘geheim’ maandag 12 november tijdens een masterclass op Gastronomie 2012 in Jaarbeurs Utrecht.

Spaanse topkok gaart watermeloen op 80 graden

De Baskische topchef Andoni Luis Aduriz gaf maandag 12 (en dinsdag 13 november nog een) een masterclass op de beurs Gastronomie 2012 in Jaarbeurs Utrecht. Restaurant Mugaritz in het Spaanse San Sebastian staat op plek 3 in de prestigieuze World’s Best 50-lijst van St. Pellegrino en is in het bezit van twee Michelinsterren.

Adept van Ferran Adrià

In een video, die werd getoond tijdens zijn masterclass, liet Aduriz zien hoe hij watermeloen serveert als ware het vlees. De gesneden stukken meloen gaan in de oven en worden gegaard op 80 graden. Daardoor verdwijnt al het vocht en lijken de pitjes op vet.

De Spaanse topkok serveert de meloen als ware het rundercarpaccio of in combinatie met een aardappel, waardoor de gast het idee heeft dat hij rood vlees krijgt geserveerd. Aduriz kwam als 16-jarige als eerste leerling te werken in de keuken van Ferran Adrià, naast zijn moeder de belangrijkste persoon in zijn leven.

Moeilijke start met Mugaritz

Aduriz koos voor een koksopleiding, omdat hij niets anders kon, zo verklapte hij zijn toehoorders in Utrecht. ‘Op aandringen van mijn moeder. Die zei: als je kunt koken, dan heb je in ieder geval altijd te eten.’

Tot hij in contact kwam met Adrià, verliep zijn scholcarrière allesbehalve soepel. ‘Daarna zag ik het licht en wist ik wat ik wilde. Mijn start met Mugaritz was erg moeilijk, in het begin kwam er helemaal niemand.’

Bekijk hier een fotoreportage van de eerste dag van de culinaire vakbeurs Gastronomie2012.

Reageer op dit artikel