nieuws

Richard Ekkebus blijft ‘trotse tweesterrenchef

Restaurant

Richard Ekkebus, chef van het Amber Restaurant in The Landmark Mandarin Oriental in Hongkong, is ook in 2013 tweesterrenchef. De Nederlander is trots op het behoud van zijn sterren in de nieuwe Michelingids voor Hongkong en Macau, die dinsdag 4 december werd gepresenteerd. ‘Wij zijn de enige zaak die sinds de komst van de rode gids zes jaar geleden de twee sterren heeft behouden.

Richard Ekkebus blijft ‘trotse tweesterrenchef

In de Michelingids 2013 voor Hongkong en Macau staan zes nieuwe tweesterrenzaken, waardoor het aantal restaurants met twee sterren uitkomt op zeventien. Een van deze zaken is het Amber Restaurant in The Landmark Oriental van de Nederlandse chef Richard Ekkebus.

Ekkebus laat aan MissetHoreca.nl weten trots te zijn op het behoud van de twee Michelinsterren. ‘Wij zijn de enige zaak die sinds de komst van de rode gids zes jaar geleden de twee sterren heeft behouden. Dat laat zien dat we een zeer constant bedrijf zijn. Bovendien zijn in Hongkong door Michelin veel sterren afgenomen.’

Kandidaat voor derde ster

De succesvolle Nederlandse chef antwoordt desgevraagd dat hij in de maanden voorafgaand aan de presentatie van de nieuwe gids genoemd werd als kandidaat voor een derde ster. ‘Er gingen internationaal inderdaad enorm veel geruchten de ronde. Zelf stel je zoiets niet publiekelijk vast. Je werkt niet voor sterren, lijsten of noteringen, al is een derde ster natuurlijk wel de kers op de taart.’

‘We willen nog elke dag beter worden’, vervolgt Ekkebus. ‘Te vaak wordt voorbijgegaan aan het belang van een financiële groei. Het gaat buitengewoon goed met Amber en die positieve ontwikkeling wordt gestimuleerd door de goede bezetting.’

68 sterrestaurants

De Michelingids 2013 voor Hongkong en Macau kreeg er geen nieuwe derde ster bij. Dit betekent dat het aantal blijft staan op vijf: vier in Hongkong en één in Macau. Door de komst van vijf nieuwe tweesterrenrestaurants stijgt dat aantal naar zeventien. In de gids staan 46 eetgelegenheden met één ster.

Restaurant van het Jaar

Ekkebus heeft nog een reden voor een feestje. Amber, dit jaar op plek 44 in de Best 50-lijst van St. Pellegrino, werd door het magazine Time Out uitgeroepen tot Restaurant van het Jaar. ‘Een belangrijk tijdschrift met een grote commerciële waarde. Vorig jaar was ik beste chef en eindigde Amber als runner-up. Het jaar daarvoor stonden we met het restaurant ook op de eerste plaats.’

De chef noemt het ‘opnieuw een bevestiging dat we goed bezig zijn. Dit kan alleen als je een super team om je heen hebt en een vaste kring gasten die je steunen. Natuurlijk creëert het spanning en druk, maar die werken voor mij als een mega-motivator.’

Reageer op dit artikel