De Limonadefabriek bouwt nieuw drijvend restaurant

De Limonadefabriek bouwt nieuw drijvend restaurant

Restaurant De Limonadefabriek, het drijvende restaurant in de jachthaven van Streefkerk, verdwijnt in zijn huidige vorm. Binnen een jaar moet er exact op dezelfde locatie langs de Lek in de Alblasserwaard een bijzonder nieuw gebouw verrijzen, met een restaurant, een bistro, een kookstudio en een aantal luxueuze hotelkamers.

De nieuwe Limonadefabriek komt ook straks weer midden in het water te liggen. Het wordt een restaurant met een aparte architectuur, zo blijkt uit de illustraties. Veel licht en ruimte, glazen wanden en een uniek uitzicht op de rivier en de jachthaven van Streefkerk.

Het ontwerp van de jonge architect Simon Hanemaaijer heeft elementen van een industrieel monument met een hoge schoorsteen en een zogeheten zaagtanddak, zoals dat vroeger werd toegepast bij uitgestrekte fabriekshallen.

Het nieuwe restaurant van chef-kok Erik Hermans en gastvrouw-vinoloog Karin van Eeuwijk opent komend najaar zijn deuren.

Aan die opening zal een spectaculaire logistieke operatie voorafgaan. Daarbij wordt eerst de oude Limonadefabriek weggesleept en zal vervolgens het nieuwe drijvende restaurant met sleepboten van de bouwplaats langs de rivier naar zijn bestemming worden gevaren.

Na jaren van voorbereiding is de afgelopen weken een begin gemaakt met de bouw van de nieuwe Limonadefabriek. Daarvoor wordt er bij een gespecialiseerd bedrijf langs de Overijsselse Vecht in Hardenberg een enorme drijvende fundering geconstrueerd, dat in delen over het water naar de bouwplaats langs de rivier wordt gebracht. Daar wordt in de komende driekwart jaar het nieuwe restaurant opgebouwd en tenslotte in zijn geheel naar Streefkerk gesleept.

Voor Karin van Eeuwijk en Erik Hermans is de bouw van de nieuwe Limonadefabriek de vervulling van een grote droom. Negen jaar geleden begonnen de beide Brabanders, toen nog piepjonge ondernemers van begin twintig, in Streefkerk aan hun horeca-avontuur en bouwden De Limonadefabriek uit tot een van de betere restaurants van Nederland.