Franse oester verdringt creuse

Franse oester verdringt creuse

Ooit een elite-delicatesse, nu op weg gemeengoed te worden: het exclusieve Franse schelpdier Gillardeau rukt op in Nederland.

De Franse restaurantgids Gault Millau noemde hem de Rolls Royce onder de oesters. Door de stijgende welvaart rukken zowel de Rolls als de Gillardeau op, en beconcurreert de laatste de Zeeuwse oester op de Nederlandse menukaarten.

Volgens het Financieele Dagblad zetten steeds meer Nederlandse restaurants om zich te onderscheiden het goudgerande Franse schelpdier op de kaart ter vervanging van de Zeeuwse creuse.

Hele jaar beschikbaar

Een groot voordeel van de Gillardeau is dat hij het hele jaar leverbaar is, in tegenstelling tot de Zeeuwse oester. Dit kan omdat de kweekwateren kunstmatig koel worden gehouden.

Tegenover de beschikbaarheid staat wel de prijs. Het aantal Nederlandse herkomstgebieden voor oesters stijgt, maar de Gillardeau wordt exclusief gehouden. En dat is te merken aan de prijs, die zich nog op Rolls Royce-niveau bevindt.

De Gillardeau draagt de naam van een fameuze kwekersfamilie in Franse oestergebieden in Normandië en Marennes-Oléron. Inmiddels is de familienaam uitgegroeid tot de merknaam van de goudgerande delicatesse.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.