Kritische Telegraaf maakt nieuw slachtoffer

Kritische Telegraaf maakt nieuw slachtoffer

Opnieuw heeft de aangescherpte culinaire rubriek van de Telegraaf een slachtoffer gemaakt. Het nieuwe Amsterdamse visrestaurant Nevy krijgt een veeg uit de pan, ondanks eerdere lovende recensies.

Recensent Pieter Nijdam klaagt over de overheersende frituurlucht aan zijn gerecht, over een drooggebakken zeebaars en over een niet smakelijke schelvis teriyaki. Verder is hij niet te spreken over de hoge prijs van dessertwijn.

Volgens Nijdam is er nog werk aan de winkel voor Robert Kranenborg, de culinair adviseur van Nevy. De kritiek van de Telegraaf staat haaks op eerdere recensies. Eerder kreeg Nevy lovende besprekingen kreeg van recensenten die als zeer kritisch bekend staan. Johannes van Dam beloonde Nevy recent in het Parool met een 9, en voegde er de opmerking aan toe ‘laat Kranenborg maar schuiven’.

Culinair recensent Mac van Dinther van de Volkskrant, toch ook geen lieverdje, vind het concept van Nevy wat strak, maar is zeer te spreken over de kwaliteit van het eten: 'Nevy heeft fantastische vis.'

Het voorbeeld van Nevy toont hoezeer culinaire recensies een momentopname zijn. Zeker als een beoordeling is gebaseerd op één bezoek. Bovendien zijn recensies sterk afhankelijk van de persoon.

De voorganger van Nijdam, Ton de Zeeuw, had zich in Tafelen met Ton als doel gesteld vooral een positief geluid te laten horen, en (zelfs) niet te publiceren als zijn bezoek aan een zaak tegenviel. Zijn rubriek is sinds 1 januari door Nijdam overgenomen onder de naam Proeven met Pieter. Die pakt het naar eigen zeggen een stuk ‘journalistieker’ aan: hij schrijft over elk bezoek, of dat nou mee- of tegenvalt.

In zijn eerste aflevering zette Nijdam meteen de toon door restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin, recent overgenomen door voormalig Auguste-chef Karl van Baggem, een veeg uit de pan te geven. De culinaire wereld zal er mee moeten leren leven.