Kroket van Schipholgans in strandtent IJmuiden

Kroket van Schipholgans in strandtent IJmuiden

Strandtent Beach Inn in IJmuiden serveert kroketten van Schipholgans. Het idee komt van kunstenaar Rob Hagenouw, die nu aan de slag wil met muskusrat en Amerikaanse rivierkreeft.

Dat meldt De Telegraaf. De Amsterdamse kunstenaar zag hoe rond Schiphol massaal ganzen worden afgeschoten vanwege de vliegveiligheid. De dieren belanden volgens hem echter nooit op een menukaart.

In Nederland worden jaarlijks meer dan 100.000 ganzen afgeschoten en daarvan gaat het grootste deel naar de destructie. ‘Waarom maken we ze niet nuttig? In Frankrijk staat gans op het menu’, aldus Hagenouw. ‘Het heeft een stevige wildsmaak.’

Hij benaderde jagers en bestelde een aantal ganzen. Beach Inn in IJmuiden durfde het aan om Schipholganzen te serveren. ‘Het was wel even zoeken naar het perfecte recept’, aldus Hagenouw.

‘Door de bereidingswijze van de kroket, raakt de wildsmaak van de ganzen minder op de voorgrond’, luidt een van de verklaringen voor de kroketkeuze. ‘En een kroket is prettig toegankelijk.’

Het succes smaakt naar meer. De Amerikaanse rivierkreeft en de muskusrat zijn de volgende prooien.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.