Leon IJpelaar verlaat Chalet Royal

Leon IJpelaar verlaat Chalet Royal

Maître-sommelier Leon IJpelaar van sterrestaurant Chalet Royal in Den Bosch verlaat na vijftien jaar de zaak om vanaf 1 juni verderop in de stad aan een nieuwe uitdaging te beginnen. 'Ik kreeg een aanbod wat ik niet kon weigeren.

IJpelaar werd in januari benaderd door twee Bossche horecaondernemers, Roel Immens en Roel Huesman, om voor hen een nieuwe zaak, Zoetelief, in de binnenstad te gaan leiden. Eerder hadden ze hem al gevraagd voor een andere locatie, maar toen wees IJpelaar het voorstel af.

Nu kon hij het aanbod niet afslaan. ‘Het zijn jonge ondernemers, 30 allebei, die het als enige in de stad lukt in hun zaak zowel lunch, diner als borrel na het diner succesvol te laten zijn. Ze zijn de enige die al die verschillende doelgroepen binnenhalen’, aldus IJpelaar over zijn nieuwe werkgevers.

Zoetelief komt direct naast die succesvolle zaak van de eigenaars, Roels, in de Bossche binnenstad. Met 120 couverts voor lunch en diner richt Zoetelief zich op een ander publiek dan Chalet Royal. ‘Het hoeft ook geen Chalet Royal te zijn. De twee bijten elkaar ook niet, ze vullen elkaar eerder aan’, denkt IJpelaar.

Charcuterie

Over hoe hij financieel precies in de zaak staat, wil IJpelaar niet veel kwijt. ‘Maar ik word er niet slechter van.’ Hij wordt bedrijfsleider, en zal zich ook zeker met de wijnen gaan bemoeien.

Als extraatje komt er bij Zoetelief een charcuteriekaart. ‘Daarmee willen we zakenlui de gelegenheid geven elkaar ook buiten de lunch om te ontmoeten met een mooi glas wijn of een biertje erbij. Voor de vleeswaren richten we midden in het restaurant een tafel in.’

Vakantie

‘Ik ben nu 42. Als ik nog iets anders wilde, moest dat nu. Over vijf jaar zou ik het niet meer doen’, zegt IJpelaar over zijn keuze. ‘Ik heb het enorm naar mijn zin gehad bij Chalet, en ik wilde eerst ook helemaal niet weg. Ik heb in die vijftien jaar natuurlijk wel wat opgebouwd.’

Eigenaar Gerrit Greveling van Chalet Royal is volgens IJpelaar ‘uiteraard teleurgesteld’ dat de maître-sommelier vertrekt. Maar het vertrek is wel in goed overleg en harmonie gegaan, benadrukt IJpelaar. ‘We gaan zelfs bij wijze van afscheid nog samen op vakantie naar de Elzas.’

Greveling kon wegens vakantie niet zelf reageren op het vertrek van IJpelaar. Ook de namen van eventuele opvolgers blijven nog even geheim. ‘Er zijn wel opvolgers, maar het is aan Greveling om die te noemen’, vindt IJpelaar.

Meer restaurant-transfers: