‘We zijn tevreden bij kwalificatie voor Lyon’, vindt Martin Ruisaard, chef de cuisine bij De Fuik in Aalst. Hij wordt bijgestaan door commis Rosita Nietvelt, leerling-kok bij hetzelfde restaurant.
Om de wereldfinale in 2013 in de Franse stad te behalen, moet het team een plek weten te veroveren bij de eerste twaalf tijdens de kookstrijd die genoemd is naar de Franse topkok Paul Bocuse. Er doen twintig landen mee.
Te hoog gegrepen
Ruisaard is voorzichtig in het uitspreken van een eindclassificatie. ‘Bij de eerste acht spelen we ons mooi in de kijker.’ Een plek op het erepodium lijkt hem 'te hoog gegrepen maar niet onmogelijk’. Concurrentie verwacht de Nederlandse deelnemer vooral van Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen.
‘We hopen de jury te verleiden met mooie smaken.’ Bij beide schotels maakt het team een rouleau. De tong zal worden gevuld met een farce van kreeft, gamba en Hollandse garnaal welke omhuld zal zijn met een beurre noisette. De garnituren bestaan uit artisjok, doperwten, witte asperges en een garnalenkroket met dragon.
Nederland op dinsdag
Het Nederlandse team kookt op dinsdag 20 maart en start om 11.30 uur in keuken nummer tien. Opdracht is het bereiden van een visschotel met zeetong en garnalen en drie garnituren. Deze moet om 16.30 uur worden geserveerd. Label rouge kip is het hoofdingrediënt van de vleesschotel, die om 17.05 uur bij de jury op tafel moet zijn. De uitslag van de wedstrijd wordt op 21 maart rond 17.00 uur bekendgemaakt.
MissetHoreca live ter plaatse
Misset Horeca is in Brussel aanwezig bij de Bocuse d’Or Europe. Via de website van MissetHoreca doet culinair redacteur Bianca Roemaat verslag van alle wedstrijdgebeurtenissen. Ook via twitter is zij te volgen: @biancaroemaat.