'Nederland heeft maar twee bio-restaurants

'Nederland heeft maar twee bio-restaurants

In Nederland zijn maar twee restaurants die met recht het credo 'bio-restaurant' mogen voeren. Dat meldt de pers na onderzoek met 'de bio-politie'.

De term ‘bio-restaurant’ is niet wettelijk beschermd. Ieder restaurant kan zeggen dat het groen en biologisch is, maar het artikel suggereert dat er wildgroei ontstaat omdat er geen wetgeving over is.

Stichting Proeftuinen zette een aantal jaar geleden een certificeringprogramma op voor de gastronomie. Er werden criteria opgesteld die ‘bio-politie’ SKAL later overnam. De bio-politie voert ook controle uit op biologische landbouwproducten en voedingsmiddelen. Daarvoor bestaan al wettelijke voorschriften.

Volgens SKAL voldoen in Nederland op dit moment slechts twee restaurants aan de ‘bio’ eis, zo meldt de Pers. Het Haarlemse Vlam in de Pan kreeg in augustus het ‘zestig procent’ keurmerk, en restaurant Imme in Tilburg kreeg onlangs het ‘tachtig procent’ keurmerk.

Een zoektocht op google levert veel restaurants op die zich 'biologisch' noemen, maar niet voldoen aan de SKAL-regels.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.